Zaparzaj! 2017

Festiwal Herbaty w Poznaniu

O Zaparzaj! 2017

Naprawdę nam samym trudno uwierzyć, że 9-10 września spotkamy się już po raz trzeci na Poznańskim Festiwalu Herbaty Zaparzaj!

Z nieśmiałego pomysłu zjednoczenia herbacianych pasjonatów na zachodzie Polski oraz owocnej współpracy trzech blogerek: Ani z Piewców Teiny, Ewy z Herbatniczka i Jolanty z Herbacianego Notesu oraz kwiaciarnio-herbaciarni Kwietnej powstała pierwsza edycja Poznańskiego Festiwalu Herbaty Zaparzaj! Ku naszemu zdumieniu niewielką Kwietną 10 października 2015 roku opanowała spora ilość miłośników herbaty, by wysłuchać przygotowanych prelekcji, zaparzyć herbatę lub porozmawiać i pośmiać się przy czarce herbaty. Zmotywowani tym ciepłym odzewem dla naszej herbacianej inicjatywy, zachęceni rzuconym na pożegnanie „do zobaczenia za rok”, postanowiliśmy kontynuować i rozwijać Festiwal Herbaty Zaparzaj!

Pamiętacie zeszłoroczną, drugą edycję Festiwalu? Przenieśliśmy się w piękną przestrzeń Ogrodu Botanicznego UAM – dla nas było to ogromne wyzwanie gdyż wymagało od nas przede wszystkim rozszerzenia festiwalowego programu, co w efekcie dało sporo ciekawych prelekcji, warsztatów, zabaw dla dzieci. Mogliśmy też wzbogacić festiwalową ofertę o miejsce do zakupu herbat. Niezwykle ubogacającym doświadczeniem była dla nas możliwość powiększenia składu organizatorów Zaparzaj o osobę Macieja z Kursu na Herbatę oraz Agaty z One Cup of Tea a także zaproszenie do współpracy cudownych wolontariuszy.

Co w tym roku?

W tym roku powracamy do przestrzeni Ogrodu Botanicznego i trzymamy kciuki, by pogoda 9-10 września była dla nas łaskawa. Przygotowaliśmy bogaty program prelekcji i warsztatów dla osób o różnym stopniu wtajemniczenia w herbatę. I choć w programową różnorodność będą włączone również zioła i kwiaty a także ceramika, to wszystko pod przewodnim tematem: kultura herbaty w Polsce.

Nieliczne wzmianki o herbacie w Polsce przejawiają się już w drugiej połowie XVIII wieku, ale przez następne stulecia herbata sprowadzana z Chin czy Japonii budzi raczej rezerwę jako napitek podejrzany i głownie traktowana jest jak zioło czyli lekarstwo. O tym zjawisku Kordian Tarasewicz w swojej książce „Kawa i herbata na ziemiach polskich. Handel, konsumpcja, obyczaje” pisze: „Wydaje się, że było to w dużej mierze efektem nieumiejętności przyrządzania smacznego napoju oraz dominacją herbaty zielonej, pijanej powszechnie na Wyspach Brytyjskich, lecz u nas do dziś znacznie mniej popularnej”.

Widzimy się przy herbacie!

Na naszym Festiwalu nie ograniczymy się tylko do herbaty zielonej lecz z niewyczerpaną ciekawością będziemy poznawać wszystko o wszystkich kolorach herbaty. Kierując swoją uwagę w stronę herbacianych źródeł czyli na Chiny, Japonię, Koreę, Indie czy Nepal będziemy śledzić wpływy, jakie przeniknęły do naszej rodzimej kultury przejawiając się na przykład w upodobaniu do konkretnych smaków i zapachów herbacianych czy w sposobach celebrowania spotkania przy herbacie lub wyborze takich a nie innych naczyń herbacianych. Chcemy przyjrzeć się jak szeroko zatoczyła swoje koło ceremonia herbaty w rozumieniu nie tylko sztuki przygotowania tego napoju, ale także drogi wewnętrznego rozwoju. W temacie przewodnim tegorocznego Festiwalu Zaparzaj! chcemy również z bliska przyjrzeć się źródłom, z których otrzymujemy herbatę, a więc nie tylko poznać niektóre plantacje na świecie, z których docierają do nas herbaty, ale także niektórych ludzi, którzy te herbaty do Polski sprowadzają a więc dystrybutorów, dostawców, sprzedawców, właścicieli herbaciarni i sklepów z herbatą.

Spotkajmy się przy czarce herbaty!