Goście / Guests

ED28EECC-51E7-41CF-BCA1-76C8D099C1CF

Anatol Ilnicki

Anatol Ilnicki – prowadzi przestrzeń herbacianą Art of Tea na ulicy Wysokiej w samym centrum Poznania oraz sklep internetowy www.artoftea.pl. Swoją ścieżkę herbacianą rozpoczął na Cejlonie 10 lat temu. Jest współzałożycielem firmy Łyczek herbaty, która jest oficjalnym przedstawicielem herbat Tarlton i Hyson w Polsce. Później zanurzył się do świata herbat chińskich i założył projekt Art of Tea – chińskie herbaty i akcesoria herbaciane.

Tytuł warsztatów: Osiem skarbów – chiński eliksir długowieczności.

3 września o godz. 17:30, czas trwania – 40 min,

koszt udziału – 80 zł./os

Maksymalnie 8 osób.

Zgłoszenia przyjmujemy do 1 września 2020 na maila: kontakt@artoftea.pl

Tematem spotkania będzie: Ba Bao Cha – ( 八宝茶) „osiem skarbów” (eliksir nieśmiertelności). Uważany w Chinach za najbardziej skuteczny środek przeciwzapalny. Chińska medycyna zawsze poważnie podchodziła do pytania naparów ziołowych.

Anatol opowie o historii pochodzenia tego napoju, składnikach i wpływie na organizm. Również będzie przeprowadzone parzenie eliksiru tradycyjnym dla Chin sposobem – w gaiwanie.

Anatol Ilnicki – runs the Art of Tea tea space on Wysoka streets in the center of Poznań and the online store www.artoftea.pl. He started his tea path in Ceylon 10 years ago. He is the co-founder of the Łyczek Herbaty company, which is the official representative of Tarlton and Hyson teas in Poland. Later, he plunged into the world of Chinese teas and founded the Art of Tea project – Chinese tea and tea accessories.

The theme of the meeting will be: Ba Bao Cha – (八宝 茶) “eight treasures” (the elixir of immortality). Considered in China as the most effective anti- inflammatory agent. Chinese medicine has always taken the question of herbal infusions seriously.

Anatol will tell about the history of the origin of this drink, ingredients and effects on the body. Also, the elixir will be brewed in a traditional way for China – in Gaiwan.

118375648_1020638181699787_7456175971877156996_n

Andrew Gardner

Anton Triscornia

Anton Triscornia

Urodził się i większość dotychczasowego życia spędził we Włoszech. Jego rodzinne korzenie są trudne do zrekonstruowania, ale motyw podróży był zawsze ważnym elementem tak starszych jak i młodych pokoleń. Dowodem był rzeźbiarz Paolo Triscornia, ale także radziecki pisarz Alexander Grin – każdy kochał świat przygód. Jednak to co najbardziej fascynuje Antona to podróże już niemożliwe, te zapomniane z dawnych epok. Globalizacja zbliża kultury, ale jednocześnie spłaszcza różnorodność świata.

Minioną egzotykę można jeszcze odnaleźć w starych dziennikach podróży, co sprawia, że Anton z przyjemnością oddaje się zabawie w podróżnika fotelowego i wciąż na nowo zakochuje się w bezludnym Hongkongu, w dzikich stepach azjatyckich i w śmiertelnej ale przy tym tajemniczo pociągającej dolinie rzeki Brahmaputry – w pejzażach, których nie można już zobaczyć, można je sobie już tylko wyobrazić…

118059532_3407193299305165_369003949806218885_n

Ayumi Kinezuka

Ayumi Kinezuka – mówi o sobie “rolnik ekologiczny na małą skalę.”

Założyła własne gospodarstwo „cyittorattu nousha”, aby realizować ideę produkcji naturalnej herbaty i model bio gospodarstwa na rzecz zrównoważonej i ekologicznej przyszłości.

Herbaty i inne produkty Ayumi Kinezuki można kupić na stronie: https://cyittorattu.shop-pro.jp/?fbclid=IwAR2K4Dn5Q9nRekJYxhkQBwo0GmAflSqZBiV5Sh1-cugYIMj3mwyYo2op2y0

Lub przez kontakt bezpośredni: cyittorattu@gmail.com

small scale organic farmer.

She started her own farm, “cyittorattu nousha”, to pursue authentic tea production and farm model for sustainable and organic future.

Title of lecture:

What it means to be organic and sustainable

Speaking about the specific method and practice I do to produce organic tea. For me, being organic means local and sustainable. I hope to build a community where people can come and experience the tea production and culture at first hand.

117851376_2227913580687276_8690964484356706713_n

Denis Shumakov

Kulturą herbaty z punktu widzenia konsumpcyjnego zawodowo zajmuje się prawie 30 lat.

W obszarze działalności Denisa znajduje się marketing herbaciany, organizacja festiwali herbacianych oraz konkursów i degustacji. Czynnie uczestniczy w testowaniu nowych produktów i przepisów na bazie herbaty oraz sposobów podawania herbaty. Współpracuje przy projektach medialnych oraz z grupami zrzeszającymi herbacianych miłośników i ekspertów.

Herbata i zdrowie – to jeden z najbardziej “gorących” tematów, w którym przeplatają się naukowe fakty, fikcja, chwyty marketingowe i psychologia. Jak reagować na informacje o wpływie herbaty na zdrowie człowieka? Jak swoją wiedzą o herbacie nie zaszkodzić innym? Dlaczego chcą wierzyć w prozdrowotne właściwości herbaty? Na te i inne pytania Denis postara się odpowiedzieć w swoim wykładzie.

Работает с потребительской чайной культурой почти 30 лет. Занимается чайным маркетингом, организует чайные фестивали, конкурсы и дегустации, участвует в разработке новых продуктов, рецептов и способов подачи чая, работает с чайными медийными проектами и чайными сообществами.

Чай и здоровье — это одна из самых «горячих» чайных тем. В ней пересекаются реальный факты, вымысел, маркетинговые интерес и простая человеческая психология. Как реагировать на информацию о влиянии чая на здоровье? Как не навредить тем, кто вам доверяет? Почему люди верят в целебность чая? На эти и другие вопросы Денис постарался ответить в своем видео.

IMG_4196-51

Ewa Komorowska

Ewa Komorowska absolwentka biologii eksperymentalnej na UAM Poznań i studiów podyplomowych Zioła w profilaktyce i terapii na UM w Poznaniu, od czasów studiów rozwijająca pasje do roślin leczniczych . Zawodowo technik farmaceutyczny pracujący w aptece łącząca wiedzę o lekach syntetycznych z lekami , które daje nam Matka Natura. W wolnych chwilach tworzy mieszkanki ziołowe , mydełka i inne kosmetyki naturalne. Niespokojny duch nieustannie szuka swojej drogi, która jest wyznaczana przez zainteresowania do roślin leczniczych , herbaty i chęci dzielenia się tym z innymi . Dewiza życiowa: To co robimy dla innych jest tym co naprawdę warto robić w życiu.

2020_Ewa Kowalik

Ewa Kowalik

Ewa Kowalik, na co dzień mieszka w Hiszpanii i jest autorką bloga Herbatniczek i ChaLeon (https://chaleon.wordpress.com/). Aktywnie współtworzy Stowarzyszenie Klub Herbaty Zaparzaj!. Od kilku lat zgłębia tajniki tai chi oraz języka chińskiego, a ostatnio próbuje sił w nauce ceramiki. W ramach pasji fotograficznej wspierała organizację Zaparzaj! od strony wizualnej.

Z wykształcenia leśnik, przez ostatnie lata zajmowała się fotografią ślubną oraz produktową pod własną marką Fotoaurinko.

Brała udział w wystawach fotograficznych w Hiszpanii i w Polsce. W 2018 wygrała miesieczną edycję konkursu fotograficznego organizowanego przez portal Szeroki Kadr. Zdobyła także wyroznienia w konkursach ASF (2015) oraz Fine Art Photography Awards(2019,2020). W tym roku dotarła do finału konkursu fotograficznego organizowanego przez WoreeTea.

Lubi podróże, spotkania przy herbacie oraz ciszę i spokój.

Ewa Kowalik, lives in Spain and is the author of tea blogs Herbatniczek and Chaleon. As a member, Ewa actively participates in Tea Asociation Zaparzaj!. From couple of years she practices Tai Chi and learns chinese. Lately she also tried herself with ceramics. As a photography lover, she supported the Tea Festival Zaparzaj! from the visual part.

Graduated from forestry, during a couple of years she worked as a social and product photographer with her own brand Fotoaurinko.

She participated in exhibitions in Spain and in Poland. In 2018 won a mensual photography contest organized by Szeroki Kadr. She won special mentions in ASF contest (2015) and Fine Art Photography Awards (2019,2020). This year she became the finalist of a tea photography contest organized by WoreeTea.

She likes to travel and to spend time with tea. She is a fan of silence and calm.

114348975_2770167049880653_1332821154588794154_n

Feng Huaijin

Feng Huaijin jest mocno zaangażowany w badania nad produkcją herbaty i nauczaniem kultury herbaty. Laureat wielu konkursów, zdobywca najwyższych nagród w ogólnokrajowych i międzynarodowych konkursach herbaty; nieustannie zdobywa wiedzę herbacianą i przekazuje innym pasjonatom herbaty. Mieszka na Tajwanie.

Wykłady:

Akademia w Tajpej, Nowa Biblioteka Miejska w Tajpej, Tajwańskie Muzeum Herbaty,

Uniwersytet, szkolenie pracowników

2016 Lan-Chou

2016 An-Hwe

2017-2000 Wykłady dotyczące produkcji i specyfiki herbaty Baozhong na wielu uczelniach w Pekinie, Tokio, Bangkoku, NanJing oraz Polsce

Nagrody:

2015 Pinling – Konkurs parzenia herbaty

2015 Taipei – Konkurs parzenia herbaty

2016 Międzynarodowy konkurs herbaty Pouching tea – Złoty medal

2016 Międzynarodowy konkurs herbaty Czarna herbata – Złoty medal

2016 Nagroda dla najlepszego farmera herbaty

2018 Międzynarodowy konkurs herbat Oriental Beauty – Srebrny Medal

2019 Konkurs parzenia herbaty Pinling „Excellent Award”

Feng Huaijin is involved in tea production research and teaching the tea culture. Winner of many competitions, winner of the highest prizes in national and international tea competitions; constantly acquires knowledge about tea and passes it on to other tea enthusiasts. He lives in Taiwan.

Teaching experience:

Taipei academyNew Taipei City LibiraryTaiwan Tea Museum, University, Employee training

2016 Lan-Chou

2016 An-Hwe

2017-2000 Presentation in Beijing, Tokyo, Bangok, NanJing, Kraków

Awards:

2015 Pinling tea making contest

2015 Taipei tea making contest

2016 International tea contest Pouching tea – Gold award

2016 International tea contest Black tea – Gold award

2016 Model farmer award

2018 International tea contest Oriental Beauty – Silver award

2019 Pinling tea making contest – “Excellent Award”

9

Katarzyna Paluszkiewicz - Sonora

Katarzyna Paluszkiewicz – z wykształcenia lutnik, muzyk, a od tego roku także studentka muzykoterapii na Akademii Muzycznej we Wrocławiu. Swoje zamiłowanie do drewna i dźwięku od 2004 roku realizuje poprzez budowę instrumentów. Od 2016 roku tworzy projekt Sonora, który ma na celu budowanie świadomości wokół holistycznego podejścia do zdrowia i rozpowszechnianie alternatywnych sposobów leczenia i zapobiegania chorobom, szczególnie tym, związanym ze stresem. Zajmuje się produkcją instrumentu Sonora Sound Tube, a także prowadzi sesje relaksacyjne, podczas których, poprzez obserwację, stale poznaje możliwości terapeutyczne instrumentu. W swoich działaniach dąży do naukowego przebadania wpływu wibracji i dźwięku wytwarzanego przez Sonorę na ciało i umysł człowieka. Hobbystycznie prowadzi amatorską grupę śpiewaczą, a w wolnych chwilach gra na instrumentach i spaceruje po górach wraz ze swoim psem.

118472703_711889662722275_6163821722107647063_n

Konrad Pociask

Cierpliwie i niezłomnie od wielu lat poznaje tajniki wiedzy o herbacie i w przystępny sposób przekazuje ją innym, ale o sobie mówi skromnie: z wykształcenia japonista, od 2013 roku zawodowo związany ze sklepem eherbata.pl, bloger herbaciany.

Temat: Źródła współczesnego gongfu cha

Gongfu cha to styl parzenia herbaty, który obecnie nazywany jest czasem „tradycyjnym stylem chińskim”. W wykładzie przedstawię drogę, jaką gongfu cha przeszło od swoich początków jako lokalna technika parzenia z miasta Chaozhou do dnia dzisiejszego, kiedy zyskuje popularność wśród herbaciarzy na całym świecie. Powiem o tradycyjnych wariacjach gongfu cha, jak też o wpływach, które ukształtowały współczesne, eklektyczne gongfu cha.

Poruszane tematy:

– co znaczy gongfu cha?

– czym charakteryzuje się parzenie w stylu gongfu?

– tradycyjne gongfu cha z Chaozhou

– „tradycja wymyślona” – współczesna popularyzacja i zagraniczne naleciałości

117427447_304207294004094_1760882952806837888_n

Murat Kornaev

Murat Kornaev – zwycięzca finału międzynarodowego konkursu Tea Masters Cup 2016 w Seulu w kategoria Tea Pairing. Herbatą zaczął interesować się jeszcze na studiach –ponad 20 lat temu. Obecnie interesuje się tematem herbaty w HORECA – sposoby podania, wybór herbat, kształcenie personelu i inne aspekty.

O sobie mówi: “Herbata była moją pasją i hobby, stała się pracą. Mówią że nie ma lepszego połączenia. W moim przypadku się sprawdziło.

Poszukuję herbaty wszędzie. Najbardziej lubię zarażać ludzi herbacianą pasją. W tym celu szukam i sprowadzam herbaty ze wszystkich stron świata. Herbata to droga i warto zrobić pierwszy krok, bo jak mawiają na Wschodzie: nawet najdłuższa droga zaczyna się od pierwszego kroku.”

Tytuł wykładu: Herbata a czas…

Kiedy najlepiej pić herbatę? Jaka herbata na jaką porę dnia? Herbata jako narzędzie dla zarządzania czasem. Murat, na nić faktów naukowych postara się nanizać subiektywne doświadczenia.

Herbaciane spotkanie on line zacznie się od zaprzenia herbaty. Bo o herbacie bez herbaty??? Niekoniecznie 😉

W tygodniu poprzedzającym Festiwal Zaparzaj! każdemu chętnemu Murat wyśle herbatę, którą sam będzie parzył podczas wykładu. Aby otrzymać herbatę, wystarczy wejść na stronę www.dobrejherbaty.pl

i kupić herbatę festiwalową (https://dobrejherbaty.pl/pl/p/HERBATA-FESTIWALOWA/68)

W mailu potwierdzającym zakup, zawarte będą wszystkie niezbędne informacje o tym co będzie potrzebne. Zaparzając w tym samym czasie taką samą herbatę, będzie można połączyć się nie tylko wirtualnie. Oczywiście zakup herbaty festiwalowej nie jest konieczny, aby uczestniczyć w spotkaniu. Każdy może dołączyć do wykładu ze swoją własną herbatą.

DSC_9413-3

Paulina Konkiewicz

Zajmuje się dietetyką rodzinną, konsultacjami indywidualnymi, prowadzeniem warsztatów, szkoleń i pozytywną edukacją żywieniową. Prywatnie jest mamą małego poszukiwacza smacznych przygód, pasjonatką zdrowego odżywiania, domowego gotowania i rodzinnych posiłków.

Interesuje się zagadnieniami związanymi z odżywianiem dzieci i osób dorosłych. Jej misją jest promowanie dobrych nawyków żywieniowych całej rodziny. Pracuje z rodzinami i wspiera rodziców, którzy chcą zadbać o prawidłowe kształtowanie nawyków żywieniowych swoich dzieci. Prowadzi również konsultacje dla kobiet w ciąży, karmiących piersią i osób o specjalnych potrzebach żywieniowych. W tym obszarze na swoim blogu publikuje artykuły i umieszcza inspiracje oraz przepisy na posiłki dla małych i dużych.

W swojej pracy stara się łączyć aktualne zalecenia z indywidualnymi potrzebami każdej osoby. Liczne praktyki, własne doświadczenie jako dietetyk a przede wszystkim umiejętność słuchania o potrzebach zgłaszających się na konsultacje osób pozwalają formułować zalecenia, akcentując przy tym ich kwestie praktyczne. Organizuje warsztaty i szkolenia oraz prowadzi indywidualne konsultacje online.

Więcej informacji o Paulinie na jej stronie – www.paulinakonkiewicz.pl

IMG-20200813-WA0002

Veronica Hegar

Verónica Hegar jest pochodzącą z Hiszpanii miłośniczką Japonii oraz współzałożycielką Tesuko. Zainteresowana Zachowaniem Organizacyjnym przeprowadza się do Madrytu, by tam specjalizować się w psychologii pracy. Podczas pobytu w hiszpańskiej stolicy, czyni kolejny krok na swojej herbacianej ścieżce certyfikując się jako Sommelier Herbaciany akredytowany przez ITMA.

To właśnie wtedy, przed założeniem Tesuko, decyduje że herbatę z oryginalnych źródeł musi poznać u źródeł – pracując, żyjąc i doświadczając jej. W tym celu decyduje się spędzić kilka miesięcy pracując i mieszkając na plantacji herbaty w okolicy Kyoto. Uczestnicząc w zbiorach i przetwarzaniu herbaty zakochuje się w wiejskiej Japonii i jej mieszkańcach.

Po powrocie do Hiszpanii, przekonana że można herbatą zajmować się w inny sposób, zakłada markę Tesuko i rozpoczyna pracę w formie B2B. W ten sposób stara się sprawić by osoby pijące herbatę doświadczyły różnicy między tą „codzienną” i tą z oryginalnych źródeł.

Veronica lubi podróże, gastronomię i sztukę codzienną.

Veronica Hegar spanish tea-lover and cofounder of Tesuko. Her interest in Organizational behavior leads her to Madrid, where she specializes in occupational psychology. While in Madrid, she certifies as Tea sommelier by ITMA.

From there and before she decides to establish Tesuko, Veronica understoods that she needs to feel, work and live with tea at its origins. Because of this, she spends couple of months living and working on tea plantation near Kyoto. As she deepens her experience by working, recolecting and processing of tea, she fells in love with rural Japan and its habitants.

After returning to Spain, she establishes Tesuko with the goal to make things differently- starting as B2B to make people see the difference between regular tea and the tea from its origins.

Veronica likes to travel, she is a big fan of gastronomy and everyday art.

Verónica Hegar, española amante de Japón y co-fundadora de tesuko.

Curiosa del comportamiento organizacional se traslada a Madrid para especializarse en psicología del trabajo. En Madrid da un paso más en el mundo del té certificándose como sommelier de té por el ITMA. 

A partir de ahí y antes de fundar tesuko decide que tiene que trabajar, que vivir y que sentir el té de origen en el origen, por lo que decide pasar unos meses viviendo y trabajando en una plantación de té de los alrededores de Kyoto. A la vez que participa en la recolección y procesamiento de té se enamora del Japón más rural y de su gente.

Al volver a España funda tesuko con la convicción de hacer las cosas diferentes: trabajando primero con B2B para que las personas puedan sentir las diferencias entre el té más convencional y el té de origen. 

Le gusta viajar, la gastronomía y las artes cotidianas.

Shirakawa Tea

Kazushige Watanabe i Kazumasa Watanabe zapraszają na herbatę do Shirakawy.

Shirakawa w prefekturze Gifu to malownicza, górzysta kraina zalesiona gęstymi lasami i przetykana lazurowymi rzekami. Słynie z dobrego ryżu, wyśmienitej sake i wspaniałej herbaty.

Kazumasa Watanabe i Kazushige Watanabe to prawdziwi ludzie herbaty, którzy zajmują się uprawą, produkcją i sprzedażą herbaty w Shirakawa.

Zapraszamy Was na krótką podróż do tego miejsca – poznacie wspaniałych, otwartych ludzi, którzy zajmują się herbatą, zobaczycie jak uprawiana i produkowana jest herbata w Shirakawie oraz jak miejscowi dbają o propagowanie kultury herbaty w swoim regionie.

Herbaty z Shirakawy można kupić na stronie internetowej:

Herbaty pana Kazumasy Watanabe:

https://kenkoufarm.thebase.in/

Herbaty pana Kazushige Watanabe

https://kikunoen.co.jp/

https://www.rakuten.co.jp/kikunoen/?fbclid=IwAR0t9BEoI95TMsWsTYm12aqvrxftSm0__bHZjojQfH_DaluHUJPzRM_kw-M

Tania Stacey (Australia)

Maciej Gapiński