[et_pb_section bb_built=”1″ admin_label=”Hero Section” background_color=”#ffffff” parallax=”on” parallax_method=”off” padding_mobile=”off” collapsed=”off” background_image=”https://zaparzaj.pl/wp-content/uploads/2017/07/EWA4470.jpg” _builder_version=”3.0.64″][et_pb_row admin_label=”row” make_fullwidth=”off” use_custom_width=”off” width_unit=”on” use_custom_gutter=”off” custom_padding=”||0px|” padding_mobile=”on” custom_margin=”12%||2%|” allow_player_pause=”off” parallax=”off” parallax_method=”off” make_equal=”off” parallax_1=”off” parallax_method_1=”off” parallax_2=”off” parallax_method_2=”off” column_padding_mobile=”on” _builder_version=”3.0.64″][et_pb_column type=”1_2″][/et_pb_column][et_pb_column type=”1_2″][et_pb_cta admin_label=”Call to action” title=”Nasi prelegenci” url_new_window=”off” use_background_color=”off” background_color=”#7EBEC5″ background_layout=”dark” text_orientation=”left” max_width=”620px” header_font=”Roboto||||” header_font_size=”56″ header_font_size_last_edited=”on|phone” header_text_color=”#ffffff” header_line_height=”1.3em” body_font=”Roboto Light||||” body_font_size=”20″ body_line_height=”1.2em” border_style=”solid” custom_button=”on” button_text_color=”#374441″ button_bg_color=”#aad3ca” button_border_width=”8″ button_border_color=”#aad3ca” button_border_radius=”4″ button_letter_spacing=”1″ button_font=”Roboto||||” button_use_icon=”off” button_icon_placement=”right” button_border_color_hover=”#aad3ca” button_border_radius_hover=”4″ button_letter_spacing_hover=”1″ custom_css_promo_description=”font-weight:400;” custom_css_promo_button=”margin-top:34px;” button_text_size=”15″ header_font_size_tablet=”46″ header_font_size_phone=”36″ custom_css_main_element=”font-weight:400;” body_text_color=”#8bd3c8″ _builder_version=”3.0.64″ /][/et_pb_column][/et_pb_row][/et_pb_section][et_pb_section bb_built=”1″ admin_label=”Private Training” transparent_background=”off” background_color=”#555555″ allow_player_pause=”off” inner_shadow=”off” parallax=”on” parallax_method=”on” custom_padding=”0px|0px|0px|0px” padding_mobile=”on” make_fullwidth=”off” use_custom_width=”off” width_unit=”on” make_equal=”off” use_custom_gutter=”off” collapsed=”off” _builder_version=”3.0.64″][et_pb_row admin_label=”Row” make_fullwidth=”on” width_unit=”off” custom_width_percent=”100%” use_custom_gutter=”on” padding_mobile=”on” parallax_method=”off” make_equal=”on” parallax_method_2=”off” gutter_width=”1″ custom_padding=”0px|0px|0px|0px” custom_margin=”0px||0px|” padding_top_2=”5%” padding_right_2=”5%” padding_bottom_2=”5%” padding_left_2=”5%” padding_2_last_edited=”on|desktop” bg_img_1=”https://zaparzaj.pl/wp-content/uploads/2017/08/2017-08-26-12_09_14-Czesław-Błaszak-fotka-Compatibility-Mode-Microsoft-Word.png” _builder_version=”3.0.64″ background_position_1=”top_center” background_repeat_1=”no-repeat” background_position_2=”top_left” background_repeat_2=”no-repeat”][et_pb_column type=”1_2″][et_pb_image _builder_version=”3.0.64″ src=”https://zaparzaj.pl/wp-content/uploads/2017/08/2017-08-26-12_09_14-Czesław-Błaszak-fotka-Compatibility-Mode-Microsoft-Word.png” show_in_lightbox=”off” url_new_window=”off” use_overlay=”off” sticky=”on” align=”center” always_center_on_mobile=”on” border_style=”solid” force_fullwidth=”on” /][/et_pb_column][et_pb_column type=”1_2″][et_pb_text admin_label=”Text” background_layout=”light” text_orientation=”justified” max_width=”90%” text_font=”Roboto||||” text_text_color=”#ffffff” border_style=”solid” text_line_height=”1.4em” text_font_size_last_edited=”on|desktop” custom_margin=”5%|||” custom_margin_last_edited=”on|tablet” custom_css_main_element=”font-weight:300;” max_width_tablet=”100%” max_width_last_edited=”on|desktop” custom_margin_tablet=”3%|||” custom_margin_phone=”7%|||” custom_padding=”||30px|” _builder_version=”3.0.64″ text_font_size=”16″]

Prof. dr hab. dr h.c. Czesław Błaszak

Em. prof. w Zakładzie Morfologii Zwierząt Wydziału Biologii UAM. Zoolog, akarolog, autor bądź współautor 226 publikacji. Prowadzi światowe badania na rodzinami roztoczy (Zerconidae, Halolaelapidae).  Cytowany w wielu zagranicznych podręcznikach i czasopismach. Opisał 100 nowych gatunków roztoczy w tym 18 nowych rodzajów. Promotor 11 doktoratów, recenzent 34 doktoratów, 15 habilitacji i 15 ocen na tytuł profesora. Profesor kontraktowy (1986-1994) na Uniwersytecie w Heidelbergu. Visiting professor na Uniwersytecie w Vechcie (1985 – 2006) na którym otrzymał doktorat honorowy w 2006 r. Nazwiskiem profesora nazwano 33 nowe gatunki roztoczy, pająków i owadów w tym 4 nowe rodzaje ( Błaszakzercon, Blaszakiella, Neoblaszakiella, Blaszakia) z wszystkich kontynentów.

Redaktor i współautor 6-tomowej zoologii (5 tomów już się ukazało). Współredaktor 19 tomów związanych z medycznym znaczeniem stawonogów. Przewodniczący Komitetu Zoologii PAN (1996- 2003). Przewodniczący Rady Naukowej Instytutu Zoologii PAN w Warszawie  (2002-2014). Honorowy członek Polskiego Towarzystwa Akarologicznego (2013).Dwukrotny kierownik wypraw naukowych do Afganistanu, Pakistanu, Indii i Nepalu (1975, 1981). Hobby: herbaty, muzyka renesansowa i barokowa, sprzęt audiofilski, fotografia i sprzęt fotograficzny, podróże.

[/et_pb_text][/et_pb_column][/et_pb_row][et_pb_row admin_label=”Row” make_fullwidth=”on” width_unit=”off” custom_width_percent=”100%” use_custom_gutter=”on” padding_mobile=”on” parallax_method=”off” make_equal=”on” parallax_method_2=”off” gutter_width=”1″ custom_padding=”0px|0px|0px|0px” custom_margin=”0px||0px|” padding_2_last_edited=”on|desktop” _builder_version=”3.0.64″ background_position_1=”top_center” background_repeat_1=”no-repeat” background_repeat_2=”no-repeat” bg_img_2=”https://zaparzaj.pl/wp-content/uploads/2017/08/Łukasz-Burbo.jpg” padding_top_1=”15%” padding_right_1=”5%” padding_bottom_1=”15%” padding_left_1=”5%” background_position_2=”top_left” padding_1_last_edited=”on|desktop”][et_pb_column type=”1_2″][et_pb_text admin_label=”Text” background_layout=”light” text_orientation=”justified” max_width=”90%” text_font=”Roboto||||” text_text_color=”#ffffff” border_style=”solid” text_line_height=”1.4em” text_font_size_last_edited=”on|desktop” custom_margin=”5%|||” custom_margin_last_edited=”on|tablet” custom_css_main_element=”font-weight:300;” max_width_tablet=”100%” max_width_last_edited=”on|desktop” custom_margin_tablet=”3%|||” custom_margin_phone=”7%|||” custom_padding=”||30px|” _builder_version=”3.0.64″ text_font_size=”16″]

Łukasz Burbo 

Amator herbaciarz, który mimo kilku dekad picia herbaty nie może się nadziwić, że czarną herbatę można parzyć kilkakrotnie.

[/et_pb_text][/et_pb_column][et_pb_column type=”1_2″][et_pb_image _builder_version=”3.0.64″ src=”https://zaparzaj.pl/wp-content/uploads/2017/08/Łukasz-Burbo.jpg” show_in_lightbox=”off” url_new_window=”off” use_overlay=”off” sticky=”on” align=”center” always_center_on_mobile=”on” border_style=”solid” force_fullwidth=”on” /][/et_pb_column][/et_pb_row][et_pb_row admin_label=”Row” make_fullwidth=”on” width_unit=”off” custom_width_percent=”100%” use_custom_gutter=”on” padding_mobile=”on” parallax_method=”off” make_equal=”on” parallax_method_2=”off” gutter_width=”1″ custom_padding=”0px|0px|0px|0px” custom_margin=”0px||0px|” padding_top_2=”15%” padding_right_2=”5%” padding_bottom_2=”15%” padding_left_2=”5%” padding_2_last_edited=”on|desktop” bg_img_1=”https://zaparzaj.pl/wp-content/uploads/2017/08/Jakub-Duda.jpg” _builder_version=”3.0.64″ background_repeat_1=”no-repeat” background_position_2=”top_left” background_repeat_2=”no-repeat”][et_pb_column type=”1_2″][et_pb_image _builder_version=”3.0.64″ src=”https://zaparzaj.pl/wp-content/uploads/2017/08/Jakub-Duda.jpg” show_in_lightbox=”off” url_new_window=”off” use_overlay=”off” sticky=”on” align=”center” always_center_on_mobile=”on” border_style=”solid” force_fullwidth=”on” /][/et_pb_column][et_pb_column type=”1_2″][et_pb_text admin_label=”Text” background_layout=”light” text_orientation=”justified” max_width=”90%” text_font=”Roboto||||” text_text_color=”#ffffff” border_style=”solid” text_line_height=”1.4em” text_font_size_last_edited=”on|desktop” custom_margin=”5%|||” custom_margin_last_edited=”on|tablet” custom_css_main_element=”font-weight:300;” max_width_tablet=”100%” max_width_last_edited=”on|desktop” custom_margin_tablet=”3%|||” custom_margin_phone=”7%|||” custom_padding=”||30px|” _builder_version=”3.0.64″ text_font_size=”16″]

Jakub Duda

Miłośnik górskich wypraw z nożem i krzesiwem w kieszeni, jeśli zabiera herbatę to nie ułatwia sobie parzenia i gotuje wodę w plenerze. Współtworzy blog KoloryHerbaty.blogspot.com i dzieli się swoją wiedzą nie tylko herbacianą. Prywatnie mąż Marii, tata Weroniki i głowa rodziny.

[/et_pb_text][/et_pb_column][/et_pb_row][et_pb_row admin_label=”Row” make_fullwidth=”on” width_unit=”off” custom_width_percent=”100%” use_custom_gutter=”on” padding_mobile=”on” parallax_method=”off” make_equal=”on” parallax_method_2=”off” gutter_width=”1″ custom_padding=”0px|0px|0px|0px” custom_margin=”0px||0px|” padding_2_last_edited=”on|desktop” _builder_version=”3.0.64″ background_position_1=”top_center” background_repeat_1=”no-repeat” background_repeat_2=”no-repeat” bg_img_2=”https://zaparzaj.pl/wp-content/uploads/2017/08/Maria-Duda.jpg” padding_top_1=”15%” padding_right_1=”5%” padding_bottom_1=”15%” padding_left_1=”5%” background_position_2=”top_left”][et_pb_column type=”1_2″][et_pb_text admin_label=”Text” background_layout=”light” text_orientation=”justified” max_width=”90%” text_font=”Roboto||||” text_text_color=”#ffffff” border_style=”solid” text_line_height=”1.4em” text_font_size_last_edited=”on|desktop” custom_margin=”5%|||” custom_margin_last_edited=”on|tablet” custom_css_main_element=”font-weight:300;” max_width_tablet=”100%” max_width_last_edited=”on|desktop” custom_margin_tablet=”3%|||” custom_margin_phone=”7%|||” custom_padding=”||30px|” _builder_version=”3.0.64″ text_font_size=”16″]

Maria Duda

Miłość do herbaty i poznawania nowych smaków zaszczepił jej mąż. Bloga KoloryHerbaty.blogspot.com tworzy, bo chce przekazywać swoją herbacianą wiedzę dalej. Prowadzi sklep internetowy NaSypko.pl z własnej produkcji przyprawami i zdrową żywnością. Prywatnie: żona Kuby, mama Weroniki i strażniczka ogniska domowego.

[/et_pb_text][/et_pb_column][et_pb_column type=”1_2″][et_pb_image _builder_version=”3.0.64″ src=”https://zaparzaj.pl/wp-content/uploads/2017/08/Maria-Duda.jpg” show_in_lightbox=”off” url_new_window=”off” use_overlay=”off” sticky=”on” align=”center” always_center_on_mobile=”on” border_style=”solid” force_fullwidth=”on” /][/et_pb_column][/et_pb_row][et_pb_row admin_label=”Row” make_fullwidth=”on” width_unit=”off” custom_width_percent=”100%” use_custom_gutter=”on” padding_mobile=”on” parallax_method=”off” make_equal=”on” parallax_method_2=”off” gutter_width=”1″ custom_padding=”0px|0px|0px|0px” custom_margin=”0px||0px|” padding_top_2=”15%” padding_right_2=”5%” padding_bottom_2=”15%” padding_left_2=”5%” padding_2_last_edited=”on|desktop” bg_img_1=”https://zaparzaj.pl/wp-content/uploads/2017/08/Anatol-Ilnicki.jpg” _builder_version=”3.0.64″ background_repeat_1=”no-repeat” background_position_2=”top_left” background_repeat_2=”no-repeat” background_position_1=”top_center”][et_pb_column type=”1_2″][et_pb_image _builder_version=”3.0.64″ src=”https://zaparzaj.pl/wp-content/uploads/2017/08/zaparzaj_A_O-134.jpg” show_in_lightbox=”off” url_new_window=”off” use_overlay=”off” sticky=”on” align=”center” always_center_on_mobile=”on” border_style=”solid” force_fullwidth=”on” /][/et_pb_column][et_pb_column type=”1_2″][et_pb_text admin_label=”Text” background_layout=”light” text_orientation=”justified” max_width=”90%” text_font=”Roboto||||” text_text_color=”#ffffff” border_style=”solid” text_line_height=”1.4em” text_font_size_last_edited=”on|desktop” custom_margin=”5%|||” custom_margin_last_edited=”on|tablet” custom_css_main_element=”font-weight:300;” max_width_tablet=”100%” max_width_last_edited=”on|desktop” custom_margin_tablet=”3%|||” custom_margin_phone=”7%|||” custom_padding=”||30px|” _builder_version=”3.0.64″ text_font_size=”16″]

Anatol Ilnicki

Przez całe życie z herbatą, ale profesjonalnie od 10 lat.

[/et_pb_text][/et_pb_column][/et_pb_row][et_pb_row admin_label=”Row” make_fullwidth=”on” width_unit=”off” custom_width_percent=”100%” use_custom_gutter=”on” padding_mobile=”on” parallax_method=”off” make_equal=”on” parallax_method_2=”off” gutter_width=”1″ custom_padding=”0px|0px|0px|0px” custom_margin=”0px||0px|” padding_2_last_edited=”on|desktop” _builder_version=”3.0.64″ background_position_1=”top_center” background_repeat_1=”no-repeat” background_repeat_2=”no-repeat” bg_img_2=”https://zaparzaj.pl/wp-content/uploads/2017/08/Łukasz-Janik-1.jpg” padding_top_1=”15%” padding_right_1=”5%” padding_bottom_1=”15%” padding_left_1=”5%” background_position_2=”top_center”][et_pb_column type=”1_2″][et_pb_text admin_label=”Text” background_layout=”light” text_orientation=”justified” max_width=”90%” text_font=”Roboto||||” text_text_color=”#ffffff” border_style=”solid” text_line_height=”1.4em” text_font_size_last_edited=”on|desktop” custom_margin=”5%|||” custom_margin_last_edited=”on|tablet” custom_css_main_element=”font-weight:300;” max_width_tablet=”100%” max_width_last_edited=”on|desktop” custom_margin_tablet=”3%|||” custom_margin_phone=”7%|||” custom_padding=”||30px|” _builder_version=”3.0.64″ text_font_size=”16″]

Łukasz Janik

Ukończył studia koreanistyczne na Wydziale Orientalistyki Uniwersytetu Warszawskiego, jest tłumaczem języka koreańskiego i angielskiego. Jego zmagania na Drodze Herbaty można śledzić na blogu http://ju-jon-ja.blogspot.com/

[/et_pb_text][/et_pb_column][et_pb_column type=”1_2″][et_pb_image _builder_version=”3.0.64″ src=”https://zaparzaj.pl/wp-content/uploads/2017/08/Łukasz-Janik-e1503743704953.jpg” show_in_lightbox=”off” url_new_window=”off” use_overlay=”off” sticky=”on” align=”center” always_center_on_mobile=”on” border_style=”solid” force_fullwidth=”on” /][/et_pb_column][/et_pb_row][et_pb_row admin_label=”Row” make_fullwidth=”on” width_unit=”off” custom_width_percent=”100%” use_custom_gutter=”on” padding_mobile=”on” parallax_method=”off” make_equal=”on” parallax_method_2=”off” gutter_width=”1″ custom_padding=”0px|0px|0px|0px” custom_margin=”0px||0px|” padding_top_2=”15%” padding_right_2=”5%” padding_bottom_2=”15%” padding_left_2=”5%” padding_2_last_edited=”on|desktop” bg_img_1=”https://zaparzaj.pl/wp-content/uploads/2017/08/18813455_1885498245057256_781095738859165415_n.jpg” _builder_version=”3.0.64″ background_repeat_1=”no-repeat” background_position_2=”top_left” background_repeat_2=”no-repeat”][et_pb_column type=”1_2″][et_pb_image _builder_version=”3.0.64″ src=”https://zaparzaj.pl/wp-content/uploads/2017/08/18813455_1885498245057256_781095738859165415_n.jpg” show_in_lightbox=”off” url_new_window=”off” use_overlay=”off” sticky=”on” align=”center” always_center_on_mobile=”on” border_style=”solid” force_fullwidth=”on” /][/et_pb_column][et_pb_column type=”1_2″][et_pb_text admin_label=”Text” background_layout=”light” text_orientation=”justified” max_width=”90%” text_font=”Roboto||||” text_text_color=”#ffffff” border_style=”solid” text_line_height=”1.4em” text_font_size_last_edited=”on|desktop” custom_margin=”5%|||” custom_margin_last_edited=”on|tablet” custom_css_main_element=”font-weight:300;” max_width_tablet=”100%” max_width_last_edited=”on|desktop” custom_margin_tablet=”3%|||” custom_margin_phone=”7%|||” custom_padding=”||30px|” _builder_version=”3.0.64″ text_font_size=”16″]

Jolanta Jona

Jedna z organizatorek Poznańskiego Festiwalu Herbaty Zaparzaj! Inicjatorka powstania Warszawskiego Kolektywu Herbacianego i aktywna animatorka spotkań promujących kulturę herbaty w Polsce. Dyplomowana uczestniczka kursów herbacianych organizowanych m.in. przez Beijing Tong Ren Tang Poland, Annę Włodarczyk czy Uniwersytet Otwarty Uniwersytetu Warszawskiego. I choć ceni sobie niespieszne, wyciszające spotkania herbaciane w kameralnym gronie to ducha herbaty stara się odnaleźć w każdej minucie codziennego, zabieganego życia…

fot. Patryk Szmelter/Fotoluwak

[/et_pb_text][/et_pb_column][/et_pb_row][et_pb_row admin_label=”Row” make_fullwidth=”on” width_unit=”off” custom_width_percent=”100%” use_custom_gutter=”on” padding_mobile=”on” parallax_method=”off” make_equal=”on” parallax_method_2=”off” gutter_width=”1″ custom_padding=”0px|0px|0px|0px” custom_margin=”0px||0px|” padding_2_last_edited=”on|desktop” _builder_version=”3.0.64″ background_position_1=”top_center” background_repeat_1=”no-repeat” background_repeat_2=”no-repeat” bg_img_2=”https://zaparzaj.pl/wp-content/uploads/2017/08/justyna-karamuz-slowpresso.jpg” padding_top_1=”15%” padding_right_1=”5%” padding_bottom_1=”15%” padding_left_1=”5%” background_position_2=”top_center”][et_pb_column type=”1_2″][et_pb_text admin_label=”Text” background_layout=”light” text_orientation=”justified” max_width=”90%” text_font=”Roboto||||” text_text_color=”#ffffff” border_style=”solid” text_line_height=”1.4em” text_font_size_last_edited=”on|desktop” custom_margin=”5%|||” custom_margin_last_edited=”on|tablet” custom_css_main_element=”font-weight:300;” max_width_tablet=”100%” max_width_last_edited=”on|desktop” custom_margin_tablet=”3%|||” custom_margin_phone=”7%|||” custom_padding=”||30px|” _builder_version=”3.0.64″ text_font_size=”16″]

Justyna Karamuz

Projektantka i ceramiczka.
Wiele lat pracowała w branży nowych technologii, zanim zdecydowała, że ceramika to jej sposób na życie. Uwielbia dobrą kawę i herbatę, wiele inspiracji czerpie z dalekowschodnich tradycji  ceramicznych i herbacianych. Funkcja i użyteczność są dla niej równie ważne, co estetyka i jakość wykonania.

[/et_pb_text][/et_pb_column][et_pb_column type=”1_2″][et_pb_image _builder_version=”3.0.64″ src=”https://zaparzaj.pl/wp-content/uploads/2017/08/justyna-karamuz-slowpresso.jpg” show_in_lightbox=”off” url_new_window=”off” use_overlay=”off” sticky=”on” align=”center” always_center_on_mobile=”on” border_style=”solid” force_fullwidth=”on” /][/et_pb_column][/et_pb_row][et_pb_row admin_label=”Row” make_fullwidth=”on” width_unit=”off” custom_width_percent=”100%” use_custom_gutter=”on” padding_mobile=”on” parallax_method=”off” make_equal=”on” parallax_method_2=”off” gutter_width=”1″ custom_padding=”0px|0px|0px|0px” custom_margin=”0px||0px|” padding_top_2=”15%” padding_right_2=”5%” padding_bottom_2=”15%” padding_left_2=”5%” padding_2_last_edited=”on|desktop” bg_img_1=”https://zaparzaj.pl/wp-content/uploads/2017/08/Piotr-Mońka-fot.Lenka-Cisárová.jpg” _builder_version=”3.0.64″ background_repeat_1=”no-repeat” background_position_2=”top_left” background_repeat_2=”no-repeat”][et_pb_column type=”1_2″][et_pb_image _builder_version=”3.0.64″ src=”https://zaparzaj.pl/wp-content/uploads/2017/08/Piotr-Mońka-fot.Lenka-Cisárová.jpg” show_in_lightbox=”off” url_new_window=”off” use_overlay=”off” sticky=”on” align=”center” always_center_on_mobile=”on” border_style=”solid” force_fullwidth=”on” /][/et_pb_column][et_pb_column type=”1_2″][et_pb_text admin_label=”Text” background_layout=”light” text_orientation=”justified” max_width=”90%” text_font=”Roboto||||” text_text_color=”#ffffff” border_style=”solid” text_line_height=”1.4em” text_font_size_last_edited=”on|desktop” custom_margin=”5%|||” custom_margin_last_edited=”on|tablet” custom_css_main_element=”font-weight:300;” max_width_tablet=”100%” max_width_last_edited=”on|desktop” custom_margin_tablet=”3%|||” custom_margin_phone=”7%|||” custom_padding=”||30px|” _builder_version=”3.0.64″ text_font_size=”16″]

Piotr Mońka

Na ścieżce herbaty od 2010 roku, na co dzień parzący herbatę i współzarządzający siecią ortodoksyjnych herbaciarni Czajownia, gałęzią czeskiej marki Dobra Cajovna stworzonej w 1992 roku przez Towarzystwo Miłośników Herbaty z Pragi. Miłośnik podróży i kontaktów międzykulturowych, szczególnie międzykontynentalnych. Odbył podróże ścieżką herbaty do Korei, Japonii, Gruzji, Indii i Nepalu. Odbywał indywidualne szkolenia z japońskim Mistrzem Ceremonii, Panem Masahiro Takada oraz z Panią Park Seung Won, kwalifikowaną nauczycielką koreańskiej ceremonii herbaty. Samozwańczy ambasador herbaty i kultury picia, prowadzi szkolenia i wystąpienia dot. herbat.

fot.Lenka-Cisárová

[/et_pb_text][/et_pb_column][/et_pb_row][et_pb_row admin_label=”Row” make_fullwidth=”on” width_unit=”off” custom_width_percent=”100%” use_custom_gutter=”on” padding_mobile=”on” parallax_method=”off” make_equal=”on” parallax_method_2=”off” gutter_width=”1″ custom_padding=”0px|0px|0px|0px” custom_margin=”0px||0px|” padding_2_last_edited=”on|desktop” _builder_version=”3.0.64″ background_position_1=”top_center” background_repeat_1=”no-repeat” background_repeat_2=”no-repeat” bg_img_2=”https://zaparzaj.pl/wp-content/uploads/2017/08/Marta-Okińczyc.jpg” padding_top_1=”15%” padding_right_1=”5%” padding_bottom_1=”15%” padding_left_1=”5%” background_position_2=”top_right”][et_pb_column type=”1_2″][et_pb_text admin_label=”Text” background_layout=”light” text_orientation=”justified” max_width=”90%” text_font=”Roboto||||” text_text_color=”#ffffff” border_style=”solid” text_line_height=”1.4em” text_font_size_last_edited=”on|desktop” custom_margin=”5%|||” custom_margin_last_edited=”on|tablet” custom_css_main_element=”font-weight:300;” max_width_tablet=”100%” max_width_last_edited=”on|desktop” custom_margin_tablet=”3%|||” custom_margin_phone=”7%|||” custom_padding=”||30px|” _builder_version=”3.0.64″ text_font_size=”16″]

Marta Okińczyc

Florystka, miłośniczka i pasjonatka świata roślin. Zachwyca ją piękno kwiatów i drzew; pociąga tajemnicza moc ziół; herbata jest jej drogą. Na co dzień swoje pasje realizuje jako właścicielka kwiaciarnio-herbaciarni Kwietna, gdzie komponuje przepiękne bukiety i zaparza aromatyczne herbaty.

[/et_pb_text][/et_pb_column][et_pb_column type=”1_2″][et_pb_image _builder_version=”3.0.64″ src=”https://zaparzaj.pl/wp-content/uploads/2017/08/Marta-Okińczyc.jpg” show_in_lightbox=”off” url_new_window=”off” use_overlay=”off” sticky=”on” align=”center” always_center_on_mobile=”on” border_style=”solid” force_fullwidth=”on” /][/et_pb_column][/et_pb_row][et_pb_row admin_label=”Row” make_fullwidth=”on” width_unit=”off” custom_width_percent=”100%” use_custom_gutter=”on” padding_mobile=”on” parallax_method=”off” make_equal=”on” parallax_method_2=”off” gutter_width=”1″ custom_padding=”0px|0px|0px|0px” custom_margin=”0px||0px|” padding_top_2=”15%” padding_right_2=”5%” padding_bottom_2=”15%” padding_left_2=”5%” padding_2_last_edited=”on|desktop” bg_img_1=”https://zaparzaj.pl/wp-content/uploads/2017/08/Natalia-Olejnik.jpg” _builder_version=”3.0.64″ background_repeat_1=”no-repeat” background_position_2=”top_left” background_repeat_2=”no-repeat”][et_pb_column type=”1_2″][et_pb_image _builder_version=”3.0.64″ src=”https://zaparzaj.pl/wp-content/uploads/2017/08/Natalia-Olejnik.jpg” show_in_lightbox=”off” url_new_window=”off” use_overlay=”off” sticky=”on” align=”center” always_center_on_mobile=”on” border_style=”solid” force_fullwidth=”on” /][/et_pb_column][et_pb_column type=”1_2″][et_pb_text admin_label=”Text” background_layout=”light” text_orientation=”justified” max_width=”90%” text_font=”Roboto||||” text_text_color=”#ffffff” border_style=”solid” text_line_height=”1.4em” text_font_size_last_edited=”on|desktop” custom_margin=”5%|||” custom_margin_last_edited=”on|tablet” custom_css_main_element=”font-weight:300;” max_width_tablet=”100%” max_width_last_edited=”on|desktop” custom_margin_tablet=”3%|||” custom_margin_phone=”7%|||” custom_padding=”||30px|” _builder_version=”3.0.64″ text_font_size=”16″]

Natalia Olejnik

Pracownik stacji terenowej Instytutu Ochrony Przyrody PAN w Zakopanem, doktorantka Wydziału Biologii UAM w Poznaniu. Działaczka Stowarzyszenia Promocji Dziedzictwa “Kasztelania Ostrowska”. Szczególnie umiłowała bardzo rzadkich przedstawicieli psylotowych – legendarne kwiaty paproci, czyli nasięźrzałowate. Łączy specjalistyczną wiedzę botaniczną z wykorzystywaniem dziko spotykanych roślin do tworzenia unikatowych posiłków. Pasjonuje ją popularyzacja wiedzy przyrodniczej i turystyki krajobrazowej.

[/et_pb_text][/et_pb_column][/et_pb_row][et_pb_row admin_label=”Row” make_fullwidth=”on” width_unit=”off” custom_width_percent=”100%” use_custom_gutter=”on” padding_mobile=”on” parallax_method=”off” make_equal=”on” parallax_method_2=”off” gutter_width=”1″ custom_padding=”0px|0px|0px|0px” custom_margin=”0px||0px|” padding_2_last_edited=”on|desktop” _builder_version=”3.0.64″ background_position_1=”top_center” background_repeat_1=”no-repeat” background_repeat_2=”no-repeat” bg_img_2=”https://zaparzaj.pl/wp-content/uploads/2017/08/Piotr-Orliński.jpg” padding_top_1=”15%” padding_right_1=”5%” padding_bottom_1=”15%” padding_left_1=”5%” background_position_2=”top_center”][et_pb_column type=”1_2″][et_pb_text admin_label=”Text” background_layout=”light” text_orientation=”justified” max_width=”90%” text_font=”Roboto||||” text_text_color=”#ffffff” border_style=”solid” text_line_height=”1.4em” text_font_size_last_edited=”on|desktop” custom_margin=”5%|||” custom_margin_last_edited=”on|tablet” custom_css_main_element=”font-weight:300;” max_width_tablet=”100%” max_width_last_edited=”on|desktop” custom_margin_tablet=”3%|||” custom_margin_phone=”7%|||” custom_padding=”||30px|” _builder_version=”3.0.64″ text_font_size=”16″]

Piotr Orliński

Z wykształcenia matematyk na co dzień pracujący w finansach; w chwilach wolnych podróżuje po ciepłych zakątkach globu i z zamiłowaniem zaparza herbaty przekazując merytoryczną wiedzę o tym napoju. Jest jednym z założycieli Warszawskiego Kolektywu Herbacianego.

fot. Patryk Szmelter/Fotoluwak

[/et_pb_text][/et_pb_column][et_pb_column type=”1_2″][et_pb_image _builder_version=”3.0.64″ src=”https://zaparzaj.pl/wp-content/uploads/2017/08/Piotr-Orliński.jpg” show_in_lightbox=”off” url_new_window=”off” use_overlay=”off” sticky=”on” align=”center” always_center_on_mobile=”on” border_style=”solid” force_fullwidth=”on” /][/et_pb_column][/et_pb_row][et_pb_row admin_label=”Row” make_fullwidth=”on” width_unit=”off” custom_width_percent=”100%” use_custom_gutter=”on” padding_mobile=”on” parallax_method=”off” make_equal=”on” parallax_method_2=”off” gutter_width=”1″ custom_padding=”0px|0px|0px|0px” custom_margin=”0px||0px|” padding_top_2=”15%” padding_right_2=”5%” padding_bottom_2=”15%” padding_left_2=”5%” padding_2_last_edited=”on|desktop” bg_img_1=”https://zaparzaj.pl/wp-content/uploads/2017/08/Grzegorz-Ośródka.jpg” _builder_version=”3.0.64″ background_repeat_1=”no-repeat” background_position_2=”top_left” background_repeat_2=”no-repeat” background_position_1=”top_left”][et_pb_column type=”1_2″][et_pb_image _builder_version=”3.0.64″ src=”https://zaparzaj.pl/wp-content/uploads/2017/08/Grzegorz-Ośródka.jpg” show_in_lightbox=”off” url_new_window=”off” use_overlay=”off” sticky=”on” align=”center” always_center_on_mobile=”on” border_style=”solid” force_fullwidth=”on” /][/et_pb_column][et_pb_column type=”1_2″][et_pb_text admin_label=”Text” background_layout=”light” text_orientation=”justified” max_width=”90%” text_font=”Roboto||||” text_text_color=”#ffffff” border_style=”solid” text_line_height=”1.4em” text_font_size_last_edited=”on|desktop” custom_margin=”5%|||” custom_margin_last_edited=”on|tablet” custom_css_main_element=”font-weight:300;” max_width_tablet=”100%” max_width_last_edited=”on|desktop” custom_margin_tablet=”3%|||” custom_margin_phone=”7%|||” custom_padding=”||30px|” _builder_version=”3.0.64″ text_font_size=”16″]

Grzegorz Ośródka

Na początku było garncarstwo, fascynacja kołem, tym co z wirującej gliny można ukształtować dłońmi. Jak utrwalić glinę? Dla mnie to wypał drewnem, wysokie temperatury, godziny spędzone przy piecu, proces zapisany w naczyniu. Garncarstwo dedykowane herbacie doprowadziło mnie do… herbaty. I tak toczę czarki, czajniki, wypalam je w piecu, który zbudowałem, a potem pojawia się herbata i cała jej magia. O ceramice dedykowanej herbacie piszę na blogu http://ogama-blog.blogspot.com/

[/et_pb_text][/et_pb_column][/et_pb_row][et_pb_row admin_label=”Row” make_fullwidth=”on” width_unit=”off” custom_width_percent=”100%” use_custom_gutter=”on” padding_mobile=”on” parallax_method=”off” make_equal=”on” parallax_method_2=”off” gutter_width=”1″ custom_padding=”0px|0px|0px|0px” custom_margin=”0px||0px|” padding_2_last_edited=”on|desktop” _builder_version=”3.0.64″ background_position_1=”top_center” background_repeat_1=”no-repeat” background_repeat_2=”no-repeat” bg_img_2=”https://zaparzaj.pl/wp-content/uploads/2017/08/Agata-Ożarowska.jpg” padding_top_1=”15%” padding_right_1=”5%” padding_bottom_1=”15%” padding_left_1=”5%”][et_pb_column type=”1_2″][et_pb_text admin_label=”Text” background_layout=”light” text_orientation=”justified” max_width=”90%” text_font=”Roboto||||” text_text_color=”#ffffff” border_style=”solid” text_line_height=”1.4em” text_font_size_last_edited=”on|desktop” custom_margin=”5%|||” custom_margin_last_edited=”on|tablet” custom_css_main_element=”font-weight:300;” max_width_tablet=”100%” max_width_last_edited=”on|desktop” custom_margin_tablet=”3%|||” custom_margin_phone=”7%|||” custom_padding=”||30px|” _builder_version=”3.0.64″ text_font_size=”16″]

Agata Ożarowska

Cztery kierunki świata, w stronę których podąża, to: fotografia, podróże, ptaki i herbata. Z wykształcenia fotograf, biolog i etnolog ze szczególnym zamiłowaniem do ornitologii. Lider Poznańskiej Grupy Ogólnopolskiego Towarzystwa Ochrony Ptaków. Realizuje liczne projekty fotograficzne: prowadzi warsztaty, organizuje wystawy, tworzy fotoreportaże. W Polsce najchętniej ucieka w góry – na bezdroża Beskidu Niskiego, Gorców lub na tatrzańskie granie. Podczas dalszych podróży stara się połączyć zainteresowanie przyrodą, głównie ptakami, z fascynacją zwyczajnym życiem ludzi i ich kulturą. Z plecakiem do połowy wypchanym sprzętem fotograficznym odwiedziła Norwegię, Szwecję, Ukrainę, Węgry, Rumunię, Izrael, Gruzję, Kirgistan i Nepal, Birmę, Islandię i Wyspy Owcze. Przerwy między kolejnymi podróżami do miejsc bliskich i dalekich wypełnia aromatem świeżo zaparzonych liści herbaty, pochodzących z wyjątkowych plantacji. „Herbata” – poznawanie tajników jej produkcji, smaków oraz jej miejsca w kulturze, to pasja, którą rozwija i podczas podróżowania, i będąc w Polsce poprzez prowadzenie prelekcji, pokazów i warsztatów.

[/et_pb_text][/et_pb_column][et_pb_column type=”1_2″][et_pb_image _builder_version=”3.0.64″ src=”https://zaparzaj.pl/wp-content/uploads/2017/08/Agata-Ożarowska.jpg” show_in_lightbox=”off” url_new_window=”off” use_overlay=”off” sticky=”on” align=”center” always_center_on_mobile=”on” border_style=”solid” force_fullwidth=”on” /][/et_pb_column][/et_pb_row][et_pb_row admin_label=”Row” make_fullwidth=”on” width_unit=”off” custom_width_percent=”100%” use_custom_gutter=”on” padding_mobile=”on” parallax_method=”off” make_equal=”on” parallax_method_2=”off” gutter_width=”1″ custom_padding=”0px|0px|0px|0px” custom_margin=”0px||0px|” padding_top_2=”15%” padding_right_2=”5%” padding_bottom_2=”15%” padding_left_2=”5%” padding_2_last_edited=”on|desktop” bg_img_1=”https://zaparzaj.pl/wp-content/uploads/2017/08/Robert-Tomcztk.jpg” _builder_version=”3.0.64″ background_repeat_1=”no-repeat” background_position_2=”top_left” background_repeat_2=”no-repeat” background_position_1=”center_right”][et_pb_column type=”1_2″][et_pb_image _builder_version=”3.0.64″ src=”https://zaparzaj.pl/wp-content/uploads/2017/08/Robert-Tomcztk.jpg” show_in_lightbox=”off” url_new_window=”off” use_overlay=”off” sticky=”on” align=”center” always_center_on_mobile=”on” border_style=”solid” force_fullwidth=”on” /][/et_pb_column][et_pb_column type=”1_2″][et_pb_text admin_label=”Text” background_layout=”light” text_orientation=”justified” max_width=”90%” text_font=”Roboto||||” text_text_color=”#ffffff” border_style=”solid” text_line_height=”1.4em” text_font_size_last_edited=”on|desktop” custom_margin=”5%|||” custom_margin_last_edited=”on|tablet” custom_css_main_element=”font-weight:300;” max_width_tablet=”100%” max_width_last_edited=”on|desktop” custom_margin_tablet=”3%|||” custom_margin_phone=”7%|||” custom_padding=”||30px|” _builder_version=”3.0.64″ text_font_size=”16″]

Robert Tomczyk “Sayama”

Guru polskich herbaciarzy, autor herbacianej biblii “Zapiski o herbacie”; jedyny człowiek w Polsce, który niestrudzenie od wielu lat regularnie powraca na dalekowschodnie plantacje herbaciane by badać źródła z danych regionów oraz odkrywać nieustannie zmieniającą się kulturę herbacianą odwiedzanych miejsc.

[/et_pb_text][/et_pb_column][/et_pb_row][et_pb_row admin_label=”Row” make_fullwidth=”on” width_unit=”off” custom_width_percent=”100%” use_custom_gutter=”on” padding_mobile=”on” parallax_method=”off” make_equal=”on” parallax_method_2=”off” gutter_width=”1″ custom_padding=”0px|0px|0px|0px” custom_margin=”0px||0px|” padding_2_last_edited=”on|desktop” _builder_version=”3.0.64″ background_position_1=”top_center” background_repeat_1=”no-repeat” background_repeat_2=”no-repeat” bg_img_2=”https://zaparzaj.pl/wp-content/uploads/2017/08/Anton-Troscornia.jpg” padding_top_1=”15%” padding_right_1=”5%” padding_bottom_1=”15%” padding_left_1=”5%”][et_pb_column type=”1_2″][et_pb_text admin_label=”Text” background_layout=”light” text_orientation=”justified” max_width=”90%” text_font=”Roboto||||” text_text_color=”#ffffff” border_style=”solid” text_line_height=”1.4em” text_font_size_last_edited=”on|desktop” custom_margin=”5%|||” custom_margin_last_edited=”on|tablet” custom_css_main_element=”font-weight:300;” max_width_tablet=”100%” max_width_last_edited=”on|desktop” custom_margin_tablet=”3%|||” custom_margin_phone=”7%|||” custom_padding=”||30px|” _builder_version=”3.0.64″ text_font_size=”16″]

Anton Triscornia

Dorastał we Włoszech w rodzinie słowiańskiego pochodzenia, gdzie herbata towarzyszyła mu przez prawie piętnaście lat zanim odkrył jej prawdziwe oblicze; zafascynowany zaczął wówczas czytać, pisać i opowiadać o tym wspaniałym napoju w nieskończoność. Pracował we wrocławskiej Czajowni, organizował spotkania m.in. Wrocławskiego Towarzystwa Herbacianego aktywnie promując dalekowschodnią kulturę herbacianą w Polsce. W tym roku po raz pierwszy odbył podróż na plantacje herbaciane w Gruzji i Turcji; planuje niebawem kolejną wyprawę na południe Azji.

[/et_pb_text][/et_pb_column][et_pb_column type=”1_2″][et_pb_image _builder_version=”3.0.64″ src=”https://zaparzaj.pl/wp-content/uploads/2017/08/Anton-Troscornia.jpg” show_in_lightbox=”off” url_new_window=”off” use_overlay=”off” sticky=”on” align=”center” always_center_on_mobile=”on” border_style=”solid” force_fullwidth=”on” /][/et_pb_column][/et_pb_row][et_pb_row admin_label=”Row” make_fullwidth=”on” width_unit=”off” custom_width_percent=”100%” use_custom_gutter=”on” padding_mobile=”on” parallax_method=”off” make_equal=”on” parallax_method_2=”off” gutter_width=”1″ custom_padding=”0px|0px|0px|0px” custom_margin=”0px||0px|” padding_top_2=”15%” padding_right_2=”5%” padding_bottom_2=”15%” padding_left_2=”5%” padding_2_last_edited=”on|desktop” bg_img_1=”https://zaparzaj.pl/wp-content/uploads/2017/08/Wojciech-Woźniak.jpg” _builder_version=”3.0.64″ background_repeat_1=”no-repeat” background_position_2=”top_left” background_repeat_2=”no-repeat” background_position_1=”top_center”][et_pb_column type=”1_2″][et_pb_image _builder_version=”3.0.64″ src=”https://zaparzaj.pl/wp-content/uploads/2017/08/Wojciech-Woźniak.jpg” show_in_lightbox=”off” url_new_window=”off” use_overlay=”off” sticky=”on” align=”center” always_center_on_mobile=”on” border_style=”solid” force_fullwidth=”on” /][/et_pb_column][et_pb_column type=”1_2″][et_pb_text admin_label=”Text” background_layout=”light” text_orientation=”justified” max_width=”90%” text_font=”Roboto||||” text_text_color=”#ffffff” border_style=”solid” text_line_height=”1.4em” text_font_size_last_edited=”on|desktop” custom_margin=”5%|||” custom_margin_last_edited=”on|tablet” custom_css_main_element=”font-weight:300;” max_width_tablet=”100%” max_width_last_edited=”on|desktop” custom_margin_tablet=”3%|||” custom_margin_phone=”7%|||” custom_padding=”||30px|” _builder_version=”3.0.64″ text_font_size=”16″]

Wojciech Woźniak

Herbatą interesuję się już ponad 15 lat. Zetknięcie się z dobrą, liściastą herbatą miało miejsce wtedy, gdy w jego rodzinnej miejscowości powstała na krótko mała herbaciarnia – różnorodność smaków, zapachów, wyglądu liści uruchamiała chęć do poznawania regionów: ich tradycji upraw i typowych gatunków herbaty. Następnie, dzięki możliwościom niesionym przez połączenie internetowe i swojej dociekliwości, zaczął nawiązywać znajomości z właścicielami ogrodów w Indiach, Chinach i Tajwanie. Lata rozwoju pasji doprowadziły do spełnienia największego marzenia Wojtka: w 2015 roku powstał sklep TheTea.pl, na łamach którego pragnie dzielić się z innymi miłośnikami camellia sinensis interesującymi, naturalnymi gatunkami. Ulubione herbaty Wojtka to te, które pija z przyjaciółmi!

fot. Andrzej Bero

[/et_pb_text][/et_pb_column][/et_pb_row][et_pb_row admin_label=”Row” make_fullwidth=”on” width_unit=”off” custom_width_percent=”100%” use_custom_gutter=”on” padding_mobile=”on” parallax_method=”off” make_equal=”on” parallax_method_2=”off” gutter_width=”1″ custom_padding=”0px|0px|0px|0px” custom_margin=”0px||0px|” padding_2_last_edited=”on|desktop” _builder_version=”3.0.64″ background_position_1=”top_center” background_repeat_1=”no-repeat” background_repeat_2=”no-repeat” bg_img_2=”https://zaparzaj.pl/wp-content/uploads/2017/08/Rafał-Ziąbka.jpg” padding_top_1=”15%” padding_right_1=”5%” padding_bottom_1=”15%” padding_left_1=”5%”][et_pb_column type=”1_2″][et_pb_text admin_label=”Text” background_layout=”light” text_orientation=”justified” max_width=”90%” text_font=”Roboto||||” text_text_color=”#ffffff” border_style=”solid” text_line_height=”1.4em” text_font_size_last_edited=”on|desktop” custom_margin=”5%|||” custom_margin_last_edited=”on|tablet” custom_css_main_element=”font-weight:300;” max_width_tablet=”100%” max_width_last_edited=”on|desktop” custom_margin_tablet=”3%|||” custom_margin_phone=”7%|||” custom_padding=”||30px|” _builder_version=”3.0.64″ text_font_size=”16″]

Rafał Ziąbka

Niestrudzony głosiciel herbatyzmu, bywalec festiwali, gotowy do dyskusji nawet bladym świtem o wyższości sheng nad shu pu erhami; na co dzień student prawa, teatrologii oraz MISHiS, w wolnych chwilach pasjonujący się muzyką improwizowaną, szachami, rytuałami saunowymi oraz poezją.

[/et_pb_text][/et_pb_column][et_pb_column type=”1_2″][et_pb_image _builder_version=”3.0.64″ src=”https://zaparzaj.pl/wp-content/uploads/2017/08/Rafał-Ziąbka.jpg” show_in_lightbox=”off” url_new_window=”off” use_overlay=”off” sticky=”on” align=”center” always_center_on_mobile=”on” border_style=”solid” force_fullwidth=”on” /][/et_pb_column][/et_pb_row][/et_pb_section]