Sobota/Saturday (5 IX)

Link do filmu/link to the video

PL

Verónica Hegar jest pochodzącą z Hiszpanii miłośniczką Japonii oraz współzałożycielką Tesuko. Zainteresowana Zachowaniem Organizacyjnym przeprowadza się do Madrytu, by tam specjalizować się w psychologii pracy. Podczas pobytu w hiszpańskiej stolicy, czyni kolejny krok na swojej herbacianej ścieżce certyfikując się jako Sommelier Herbaciany akredytowany przez ITMA.

To właśnie wtedy, przed założeniem Tesuko, decyduje że herbatę z oryginalnych źródeł musi poznać u źródeł – pracując, żyjąc i doświadczając jej. W tym celu decyduje się spędzić kilka miesięcy pracując i mieszkając na plantacji herbaty w okolicy Kyoto. Uczestnicząc w zbiorach i przetwarzaniu herbaty zakochuje się w wiejskiej Japonii i jej mieszkańcach.

Po powrocie do Hiszpanii, przekonana że można herbatą zajmować się w inny sposób, zakłada markę Tesuko i rozpoczyna pracę w formie B2B. W ten sposób stara się sprawić by osoby pijące herbatę doświadczyły różnicy między tą „codzienną” i tą z oryginalnych źródeł.

Veronica lubi podróże, gastronomię i sztukę codzienną.

EN

Veronica Hegar spanish tea-lover and cofounder of Tesuko. Her interest in Organizational behavior leads her to Madrid, where she specializes in occupational psychology. While in Madrid, she certifies as Tea sommelier by ITMA.

From there and before she decides to establish Tesuko, Veronica understoods that she needs to feel, work and live with tea at its origins. Because of this, she spends couple of months living and working on tea plantation near Kyoto. As she deepens her experience by working, recolecting and processing of tea, she fells in love with rural Japan and its habitants.

After returning to Spain, she establishes Tesuko with the goal to make things differently- starting as B2B to make people see the difference between regular tea and the tea from its origins.

Veronica likes to travel, she is a big fan of gastronomy and everyday art.

Tea trip with Andrew Gardner from Nepal

Nagranie możecie znaleźć na naszym kanale Youtube.

Recoording can be found on our Youtube channel.

Spotkanie na żywo transmitowane na naszych Facebooku Zaparzaj!, z możliwością zadawania pytań w komentarzach. Tłumaczone na język polski.

Meeting live with Andrew on Facebook, we encourage you to send your questions in the comments. Meeting will be in English and translated to Polish.

Spotkanie na żywo znajdziesz na fanpage’u Zaparzaj.

Live recording can be found at the fanpage of Zaparzaj.

Link do nagrania/lin to the recording

Mówiąc o konkretnej metodzie i praktyce, którą robię przy produkcji herbaty organicznej. Dla mnie bycie organicznym oznacza lokalne i zrównoważone. Mam nadzieję, że uda mi się zbudować społeczność, w której ludzie będą mogli przyjść i osobiście doświadczyć produkcji i kultury herbaty.

Speaking about the specific method and practice I do to produce organic tea. For me, being organic means local and sustainable. I hope to build a community where people can come and experience the tea production and culture at first hand.

Link do nagrania/link to the recording

RU

Денис Шумаков.

Работает с потребительской чайной культурой почти 30 лет. Занимается чайным маркетингом, организует чайные фестивали, конкурсы и дегустации, участвует в разработке новых продуктов, рецептов и способов подачи чая, работает с чайными медийными проектами и чайными сообществами.

Чай и здоровье — это одна из самых «горячих» чайных тем. В ней пересекаются реальный факты, вымысел, маркетинговые интерес и простая человеческая психология. Как реагировать на информацию о влиянии чая на здоровье? Как не навредить тем, кто вам доверяет? Почему люди верят в целебность чая? На эти и другие вопросы Денис постарался ответить в своем видео.

PL

Denis Shumakov

Kulturą herbaty z punktu widzenia konsumpcyjnego zawodowo zajmuje się prawie 30 lat.

W obszarze działalności Denisa znajduje się marketing herbaciany, organizacja festiwali herbacianych oraz konkursów i degustacji. Czynnie uczestniczy w testowaniu nowych produktów i przepisów na bazie herbaty oraz sposobów podawania herbaty. Współpracuje przy projektach medialnych oraz z grupami zrzeszającymi herbacianych miłośników i ekspertów.

Herbata i zdrowie – to jeden z najbardziej “gorących” tematów, w którym przeplatają się naukowe fakty, fikcja, chwyty marketingowe i psychologia. Jak reagować na informacje o wpływie herbaty na zdrowie człowieka? Jak swoją wiedzą o herbacie nie zaszkodzić innym? Dlaczego chcą wierzyć w prozdrowotne właściwości herbaty? Na te i inne pytania Denis postara się odpowiedzieć w swoim wykładzie.

https://www.facebook.com/zaparzaj

Na naszym Facebooku będziemy transmitować spotkanie z Denisem na żywo. Spotkanie będzie po rosyjsku z tłumaczeniem na język polski. Zachęcamy do zadawania pytań w komentarzach. 

On our Facebook we will be transmitting a live meeting with Denis. The meeting will be in Russian and translated into Polish. Feel free to send you questions in comments.

 

Link do nagrania/link to the recording

Kiedy najlepiej pić herbatę? Jaka herbata na jaką porę dnia? Herbata jako narzędzie dla zarządzania czasem. Murat, na nić faktów naukowych postara się nanizać subiektywne doświadczenia.

Herbaciane spotkanie on line zacznie się od zaprzenia herbaty. Bo o herbacie bez herbaty??? Niekoniecznie 😉

W tygodniu poprzedzającym Festiwal Zaparzaj! każdemu chętnemu Murat wyśle herbatę, którą sam będzie parzył podczas wykładu. Aby otrzymać herbatę, wystarczy wejść na stronę www.dobrejherbaty.pl

i kupić herbatę festiwalową (https://dobrejherbaty.pl/pl/p/HERBATA-FESTIWALOWA/68)

W mailu potwierdzającym zakup, zawarte będą wszystkie niezbędne informacje o tym co będzie potrzebne. Zaparzając w tym samym czasie taką samą herbatę, będzie można połączyć się nie tylko wirtualnie. Oczywiście zakup herbaty festiwalowej nie jest konieczny, aby uczestniczyć w spotkaniu. Każdy może dołączyć do wykładu ze swoją własną herbatą.

https://www.facebook.com/zaparzaj

Herbaciane spotkanie on line zacznie się od zaprzenia herbaty. Bo o herbacie bez herbaty??? Niekoniecznie 😉

W tygodniu poprzedzającym Festiwal Zaparzaj! każdemu chętnemu Murat wyśle herbatę, którą sam będzie parzył podczas wykładu. Aby otrzymać herbatę, wystarczy wejść na stronę www.dobrejherbaty.pl

i kupić herbatę festiwalową (https://dobrejherbaty.pl/pl/p/HERBATA-FESTIWALOWA/68)

W mailu potwierdzającym zakup, zawarte będą wszystkie niezbędne informacje o tym co będzie potrzebne. Zaparzając w tym samym czasie taką samą herbatę, będzie można połączyć się nie tylko wirtualnie. Oczywiście zakup herbaty festiwalowej nie jest konieczny, aby uczestniczyć w spotkaniu. Każdy może dołączyć do wykładu ze swoją własną herbatą.

Let’s meet! This is a unique possibility to discuss tea in a wider group then only by tea people from Poland:). This meeting will be open to join by anyone from the participants of Zaparzaj!, keep in mind that you should have your microphone and camera available. 

Join here: https://meet.google.com/yjt-jsqa-iri

Niedziela/Sunday (6 IX)

Link do nagrania/link to the recording

Jak wygląda kultura herbaty po drugiej stronie globu? Jak tam zaczyna się swoje herbaciane przygody? Tania Stacey z Cuppa Cha z Melbourne w Australii przybliży nam tamtejszy herbaciany świat. 

How does the tea culture on the other side of the world look like? How do you start your tea journey there? Tania Stacey from Cuppa Cha in Melbourne, Australia will let us peek 8 hours into the future this Sunday and show the tea world there.

Na naszym Facebooku będziemy transmitować spotkanie z Tanią na żywo. Spotkanie będzie po angielsku. Zachęcamy do zadawania pytań w komentarzach zarówno po polsku jak i angielsku. 

On our Facebook we will be transmitting a live meeting with Tania. The meeting will be in English. Feel free to send your questions in comments in both EN and PL.

Link do nagrania/link to the recording.

Kazushige Watanabe i Kazumasa Watanabe zapraszają na herbatę do Shirakawy.

Shirakawa w prefekturze Gifu to malownicza, górzysta kraina zalesiona gęstymi lasami i przetykana lazurowymi rzekami. Słynie z dobrego ryżu, wyśmienitej sake i wspaniałej herbaty.

Kazumasa Watanabe i Kazushige Watanabe to prawdziwi ludzie herbaty, którzy zajmują się uprawą, produkcją i sprzedażą herbaty w Shirakawa.

Zapraszamy Was na krótką podróż do tego miejsca – poznacie wspaniałych, otwartych ludzi, którzy zajmują się herbatą, zobaczycie jak uprawiana i produkowana jest herbata w Shirakawie oraz jak miejscowi dbają o propagowanie kultury herbaty w swoim regionie.

Herbaty z Shirakawy można kupić na stronie internetowej:

Herbaty pana Kazumasy Watanabe:

https://kenkoufarm.thebase.in/

Herbaty pana Kazushige Watanabe

https://kikunoen.co.jp/

https://www.rakuten.co.jp/kikunoen/

Link do nagrania/link to the recording.

Feng Huaijin jest mocno zaangażowany w badania nad produkcją herbaty i nauczaniem kultury herbaty. Laureat wielu konkursów, zdobywca najwyższych nagród w ogólnokrajowych i międzynarodowych konkursach herbaty; nieustannie zdobywa wiedzę herbacianą i przekazuje innym pasjonatom herbaty. Mieszka na Tajwanie.

Feng Huaijin is involved in tea production research and teaching the tea culture. Winner of many competitions, winner of the highest prizes in national and international tea competitions; constantly acquires knowledge about tea and passes it on to other tea enthusiasts. He lives in Taiwan.

Po prelekcji zapraszamy na spotkanie na żywo z Panem Fengiem na Facebooku. Spotkanie odbędzie się w języku angielskim z tłumaczeniem na polski.

After the presentation we invite you to a live meeting with mr. Feng Huaijian on Facebook. Meeting will be held in English and translated into Polish.

Gongfu cha to styl parzenia herbaty, który obecnie nazywany jest czasem „tradycyjnym stylem chińskim”. W wykładzie przedstawię drogę, jaką gongfu cha przeszło od swoich początków jako lokalna technika parzenia z miasta Chaozhou do dnia dzisiejszego, kiedy zyskuje popularność wśród herbaciarzy na całym świecie. Powiem o tradycyjnych wariacjach gongfu cha, jak też o wpływach, które ukształtowały współczesne, eklektyczne gongfu cha.

Poruszane tematy:

  • co znaczy gongfu cha?
  • czym charakteryzuje się parzenie w stylu gongfu?
  • tradycyjne gongfu cha z Chaozhou
  • „tradycja wymyślona” – współczesna popularyzacja i zagraniczne naleciałości

Wykład zainspirowany książką polskiego pasjonata historii herbaty Leszka Ruma “50 wieków herbaty” i potrzebą zgłebiania wiedzy herbacianej. Herbata w ciągu owych 50 wieków przechodziłą ogrom zmian historycznych, jej smakiem nasiąkało wiele krain do których docierała. Słodkie smaki Maghrebu, słone zupy stepów azjatyckich, lecznicze mikstury Azji i Indii, codzienny energetyk Brytyjczyków.

Anton jest niezmordowanym poszukiwaczem wiedzy o herbacie, także w jej codziennym , pragmatycznym wymiarze i podczas wieloletnich studiów nad historią herbaty udało mu się zebrać mały kanon przepisów, które były wykorzystane w zamkniętej już, niestety, herbaciarni “Ekspedycja” w Katowicach. Dajcie się zaprosić na swoiste podsumowanie kilku lat popularyzacji zapomnianych smaków herbaty! “Pięć herbat. Pięć epok. Pięć kontynentów”. Choć Internet nie pozwoli posmakować tych cudownych naparów, podczas sporej dawki wiedzy historycznej będzie mowa o przepisach herbacianych, które można łatwo odtwarzać w domu w czasie kwarantanny. 🙂

Stowarzyszenie Klub Herbaty Zaparzaj zastrzega sobie możliwość zmiany programu. / Please be aware that the program may change.