Plener 1

Wstęp do świata herbat
-
Maciej Stafiej
Na plenerowe spotkanie zapraszamy wszystkich, którzy dopiero zaczynają swoją przygodę z herbatą, lub chcieliby uporządkować wiedzę na jej temat.Będzie to opowieść o tym, skąd pochodzi herbata, jak wygląda jej proces produkcji, czym różnią się "kolory herbat" oraz jak wybrać dobrą herbatę. Warsztat oprócz części teoretycznej będzie zawierał również praktyczny element - czyli degustację. Spotkanie poprowadzi Maciej Stafiej, miłośnik herbaty, prowadzący bloga Kursnaherbate.pl oraz spotkania i warsztaty herbaciane.

Podstawy Gong Fu Cha
-
Jan Kamiński

Tylko herbata może nas uratować
-
Jakub Duda
Picie herbaty w plenerze zwykle kojarzy się z gotowym naparem w termosie okraszonym różnymi dodatkami i wycieczką w góry. Odbiegając od takiego sposobu picia herbaty poza domem na warsztatach Kuby przekonacie się, że parzenie herbaty w plenerze nie jest wcale taką trudną sztuką. Samodzielne zagrzanie wody i oszacowanie jej temperatury dla odpowiedniej herbaty w nieco bardziej dzikich okolicznościach przyrody może być niesamowitą frajdą. Specyfikę gotowania wody i plenerowego parzenia herbaty przybliży Wam Kuba z bloga Kolory Herbaty.
jola jola

Piję dla dwóch – więc co z tą herbatą
-
Martyna Kubiak
Warsztat dla kobiet w ciąży oraz karmiących piersią.Podczas tego spotkania porozmawiamy o chemizmie liścia herbacianego, jego wpływie na organizm kobiety i dziecka oraz bezpiecznych dziennych ilościach spożycia. Postaramy się wytyczyć bezpieczne granice spożycia dla każdej z was, tworząc listę „dozwolonych i „zakazanych” naparów.Szczególną uwagę poświecimy wyjątkowej herbacie Japońskiej… Wspólnie ją zaparzymy i zdegustujemy. Na to spotkanie możecie zabrać waszą ulubioną herbatę oraz wygodna poduchę/matę/kocyk i najważniejsze! koniecznie zabierzcie swoje maleństwa!Spotkanie poprowadzi Martyna Kubiak, która od momentu pierwszego wyjazdu do Azji nie rozstaje się z herbatą. Prowadzi warsztaty oraz degustacje herbaciane. Współorganizatorka Poznańskich Dni Ceramiki i Herbaty CZARKA. Członek i współzałożyciel stowarzyszenia Klub Herbaty Zaparzaj! Od 2019 współorganizatorka piątej edycji Festiwalu Zaparzaj! To co lubi sobie posiorbać można obserwować na Instagramie: @mar_tea_na, kultura herbaty.

Napary nie-kameliowe. Spacer ziołowy z degustacją
-
Natalia Olejnik
Ostatnie ziołowe smaki lata schowamy do kubków, otulimy ciepłem i będziemy snuć o nich etnobotaniczne historie. Aromatyczny spacer ziołowy alejkami Ogrodu Botanicznego w samo południe? Poznamy tradycję zbioru, przechowywania i picia ziół w Polsce.Osoby biorące udział w spacerze ziołowym proszone są o przyniesienie ze sobą termosów z gorącą wodą, kubków oraz łyżeczek
jola jola

Zaparzajmy razem!
-
Ideą tego punktu Festiwalu jest zaparzenie herbaty dla innych i z innymi, dzielenie się herbatą.Weźcie ze sobą koce, swoje utensylia herbaciane i ulubione herbaty - podegustujmy wspólnie herbaciane napary, podzielmy się swoimi herbacianymi doświadczeniami, porozmawiajmy przy czarce herbaty.
jola jola

Blaski i cienie własnej uprawy herbaty w Gruzji
-
Michał Królikowski

Zaparzajmy razem!
-
Ideą tego punktu Festiwalu jest zaparzenie herbaty dla innych i z innymi.Weźcie ze sobą koce, swoje utensylia herbaciane i ulubione herbaty - podegustujmy wspólnie herbaciane napary, podzielmy się swoimi herbacianymi doświadczeniami, porozmawiajmy przy czarce herbaty.
jola jola

Herbaciane Fotostudio ZaparzajMY!
-
Agata Ożarowska
Przywieźliście na Zaparzaj! swoją ulubioną czarkę, która z jakiegoś powodu jest dla Was ważna i z którą wszędzie jeździcie? Macie przy sobie swoją ulubioną herbatę a może taką, która właśnie przed chwilą Was zachwyciła? Do herbacianego atelier zapraszamy wszystkie chętne osoby, które chciałby opowiedzieć o swojej ulubionej herbacie lub czarce herbacianej a przy tym zrobić sobie herbaciany portret. Ze wszystkie zdjęci zrobionych w herbacianym fotostudio po Festiwalu Zaparzaj! powstanie wirtualna wystawa.
agata agata

Jak tchnąć życie w czajniczek z glinki Yixing
-
Igor Bagaliuk
(w języku rosyjskim i ukraińskim)Czy wiesz, na co zwrócić uwagę kupując czajnik z gliny Yixing? Czy wiesz, jak dbać o czajnik? Czy wiesz, że herbata straci do 70% smaku, jeśli jest parzona w czajniku, który nie był specjalnie przegotowany w herbacie. O właściwych użyciu herbacianych czajniczków opowie Wam założyciel projektu CharkaChaYou Igor Bagaliuk.

Turcja czy Maroko – pojedynek dwóch państw z najwyższym spożyciem herbaty…
-
Rachell Fermann
Rachel Formella pasjonuje się herbatą od wieku 13 lat, a od stycznia 2017 roku prowadzi Instagram herbaciany @tea4fitlife, w którym łączy pasję do herbaty i fotografii. Z wykształcenia zootechnik, kończy doktorat na tym kierunku. Obecnie pracuje w informatyce i po godzinach parzy herbatę. Najbardziej interesuje się chińską kulturą parzenia herbaty i ceremonią Gong Fu. Nie mniej chętnie poznaje zwyczaje z całego świata. Czasami ze smutkiem stwierdzam, że kultura blisko-wschodnia wśród herbaciarzy jest bardzo pomijana. To przecież w Turcji jest najwyższe spożycie herbaty per capita na świecie. Turcy spożywają ponad 3 kg rocznie na osobę, gdy w Polsce jest to tylko kilogram. W czołówce można znaleźć również Maroko, które ma własną ceremonię herbacianą i bardzo długą tradycję. Jeśli chcesz dowiedzieć się więcej o tych kulturach serdecznie zapraszam na wspólne parzenie.

Obalamy mity – biała herbata na czarno!
-
Anatol Ilnicki
Anatol Ilnicki - dyplomowany mistrz herbaciany, właściciel herbacianej przestrzeni Art of Tea znajdującej się w samym sercu Poznania, przeprowadzi degustacje i gotowanie białej herbaty na ogniu. W trakcie gotowania mistrz opowie o swoich wielokrotnych wyprawach do Chin, o plantacjach, tradycjach i zwyczajach tego pięknego herbacianego kraju. 12 do 15 osób.

Parzenie herbaty metodami kawowymi (syfon, aeropress)
-
Rafał Ziąbka