Sala warsztatowa

Degustacja 7 japońskich herbat z Evą
-
Eva Paluszkiewicz

Dźwięk oddechu – japoński flet shakuhachi
-
Marcin Żekało

W poszukiwaniu sprasowanego czasu
-
Wojciech Woźniak
Tematem moderowanej degustacji/warsztatu będą herbaty dojrzewające pu-erh, których walory smakowe zmieniają się pod wpływem długotrwałego leżakowania. Uczestnicy warsztatu będą mogli poznać smaki i aromaty naturalnie leżakowanych herbat pu-erh z Yunnanu, a także uchwycić istotę przeobrażeń zachodzących w tego typu herbatach. Degustacja obejmie herbaty z lat: 2016, 2014, 2007, lata 90, lata 80.
jola jola

Chrześcijaństwo i ceremonia herbaty 
-
Anton Triscornia
W przekrojowej historii kolonializmu przewiną się takie postaci jak Matteo Ricci czy Alessandro Valignano ale także Sen no Rikyū i Takayama Ukon. W opowieści o misjonarzach na Dalekim Wschodzie poznamy jakim narzędziem stała się wówczas ceremonia herbaty…
jola jola

Z życia herbacianego turysty. Przystanek Tajlandia
-
Łukasz Burbo
Na spotkaniu Łukasz przedstawi rys historyczno-społeczny pojawienia się herbaty w Tajlandii; opowie o kilku pułapkach które na turystę mogą czyhać na północy Tajlandii. Znajdzie się też miejsce na słów parę o kupowaniu herbaty, wizycie w fabryce i na plantacji. Będzie także o najpopularniejszych rodzajach tajskiej camelia sinensis. Oraz największy czajnik na świecie. A z opowieści pana Wanga wynurzy się wątek Polski.
jola jola

100% Yerba mate
-
Czajnikowy
Uczestnicy warsztatów bliżej poznają zyskujący w naszym kraju coraz większą popularność południowoamerykański napój – yerba mate (ostrokrzew paragwajski). W czasie warsztatów przedstawiona zostanie kultura związana z piciem mate w różnych częściach świat, gdzie jest to tradycyjny, narodowy napój. Opowieść o historii, produkcji oraz właściwościach prozdrowotnych yerba mate, wzbogacona zostanie o możliwość degustacji i porównania jej najbardziej charakterystycznych odmian i sposobów parzenia.Sporo uwagi zostanie poświęcone także niezbędnym akcesoriom służącym do przygotowania mate wraz z praktycznymi wskazówkami dotyczącymi wyboru, użytkowania i pielęgnowania matera i bombilli.

Młode Herbaty Puerh – moderowana degustacja
-
Wojciech Woźniak - The Tea

Ceramika tworząca chińską herbatę
-
Anatol Ilnicki
Anatol, właściciel Art of Tea, dokona prezentacji ceramiki chińskiej w połączeniu z parzeniem i degustacją chińskiej herbaty.
jola jola

Skupienie na herbacie
-
Robert Tomczyk, Jolanta Jona
Doświadczanie ciemnych herbat chińskich pięcioma zmysłami.
jola jola

Rzecz o chińskich herbatach ciemnych
-
Robert Tomczyk
Czerwona Hong cha i czarna Hei cha czyli spotkanie dotyczące chińskich herbat oksydowanych oraz dojrzewających - różnice, podobieństwa, ciekawostki.
jola jola

Zostań kiperem czarnych herbat japońskich
-
Konrad Pociask

Herbaciane zamieszanie
-
Maria Duda
Te warsztaty będą doskonałą okazją by pomieszać w herbacie 😉 bo tutaj każdy z uczestników otrzyma dwa kolory chińskiej herbaty oraz spory wybór przypraw, owoców i kwiatów, by samodzielnie poeksperymentować ze zrobieniem ciekawej kompozycji herbacianej. Podczas mieszania herbat będzie się można dowiedzieć o tradycjach herbat z dodatkami w takich krajach jak Maroko, Indie, Tybet czy Chiny oraz współczesnych polskich upodobaniach mieszanek herbacianych.
jola jola

Skupienie na herbacie
-
Robert Tomczyk, Jolanta Jona
Doświadczanie ciemnych herbat chińskich pięcioma zmysłami.
jola jola

Matcha prostsza niż myślisz
-
Moya Matcha

Co ma bimber do herbaty?
-
Agata Ożarowska
jola jola