Sala wykładowa

Świat herbaty
-
prof. Czesław Błaszak
Będzie to wykład łączący elementy historii herbacianej, przedstawiający rodzaje herbat i sposoby ich produkcji, możliwości zaparzania oraz bogate znaczenie dla zdrowia.
jola jola

Herbaciane wątki w podróży po Nowej Zelandii
-
Piotr Orliński
Spotkanie będzie opowieścią o herbacianych szlakach w Nowej Zelandii – miejscu, które nie od razu przychodzi na myśl, gdy rzecz dotyczy herbaty. A jednak ten kraj potrafi zaskoczyć herbacianą kulturą oraz tajnikami uprawy camelia sinensis.
jola jola

Nie wszystko „bio” co się rozkłada
-
Hanna Marlière

Potęga herbaty – skąd? gdzie? kiedy? jak?
-
Marta Okińczyc

Ścieżki herbaty 
-
Piotr Mońka
To będzie opowieść o ludziach i miejscach związanych z herbatą, ich spojrzeniu na ten świat i doświadczeniach zdobytych w czasie podróży ścieżką herbaty. Siłą rzeczy będzie to opowieść o herbacie, jej historii, gatunkach, uprawie i produkcji, a także o tym czym jest herbata na różnych szerokościach i długościach geograficznych. Oprócz azjatyckiego punktu widzenia, skupimy się na Czechach. Czy ta herbata to nie jest czasem czeski film?
jola jola

Slowpresso czyli herbaciane inspiracje w kawie
-
Justyna Karamuz
U podstaw powstania slowpresso leży dążenie do niespiesznego doświadczania czasu i estetyki zaczerpnięte z ceremonii gong fu cha – powolnego parzenia, które jest nieustanną lekcją doskonalenia sposobu przygotowania herbaty dla gości. Podczas opowieści o slowpresso będzie można zobaczyć jak wiele łączy herbatę i kawę, jak radosne i ubogacające może być takie spotkanie na pozór wykluczających się napitków.
jola jola

Ivan czaj – uzdrawiająca moc wierzbówki kiprzycy
-
Karolina Tamioła
Wierzbówka kiprzyca, zwana popularnie iwan czajem jest ziołem owianym niesamowitymi legendami, od dawnych czasów krążą opowieści o jej magicznych uzdrawiających właściwościach. Zdolności lecznicze wierzbówki są nieocenione, bogactwo witamin i minerałów, które skrywa w sobie ta roślina pozwalają stanąć na nogi bez wspomagania konwencjonalnymi medykamentami! Na wykładzie będziecie mogli poznać szczegóły dobrodziejstw płynących z popijania naparu, posłuchać szalenie ciekawej historii jej pochodzenia oraz rozsmakować się w aksamitno - kwaskowym smaku. Spotkaniu towarzyszyć będzie degustacja wierzbówki, którą zaparzy dla Was Ivan Sitsko.

Ile wszystkiego w kawałku gliny?
-
Wojciech Tężycki (Uniwersytet Artystyczny w Poznaniu)

Recepcja koreańskiej sztuki herbaty w Polsce
-
Łukasz Janik
Na spotkaniu poznamy w zarysie historię herbaty w Korei a następnie współczesny obraz koreańskiej kultury herbacianej oraz zasady ceremonii parzenia herbaty, by pod koniec przyjrzeć się wpływom wcześniejszych zagadnień na kulturę picia herbaty w Polsce.
jola jola

Gruzja, przykład nieudanej globalizacji uprawy herbaty
-
Anton Triscornia
Podczas fotorelacji z herbacianych pól Gruzji, na które w tym roku udał się Anton, poznamy także krótką historię kilku ważnych osobowości, dzięki którym powstały plantacje europejskie; przyjrzymy się także etapom rozprzestrzeniania się krzewu herbacianego oraz zapoznamy się z  przykładami nieudanych upraw herbacianym by na ich tle przyjrzeć się Gruzji i jej dokonaniom w uprawie herbaty w przeciągu ostatnich lat.
jola jola

5 lat Zaparzaj! Co się zmieniło w herbacie? – panel dyskusyjny
-
Anna Lathea Brożyna

Herbaciany szok kulturowy
-
Anton Triscornia
To wykład poświęcony początkom importu herbaty do Europy, obrazowi dwudziestowiecznej polskiej kulturze herbacianej na tle innych kultur oraz wpływów przede wszystkim Chin na sposoby picia herbaty w Polsce oraz używanych akcesoriów herbacianych.
jola jola

Magia herbaty z Kwietnej
-
Marta Okińczyc
jola jola

Historia japońskiej herbaty
-
Anton Triscornia

Piękno zaklęte w kamieniu
-
Bartek Suiseki Kamiński
Podczas spotkania dowiemy się czym jest japońska sztuka odnajdywania piękna w kamieniu. Porozmawiamy o roli, jaką kamień odgrywa w kulturach dalekiego wschodu, co symbolizuje i jak się łączy z innymi środkami artystycznego wyrazu. Porozmawiamy o ogrodach, obserwacji przyrody i różnych wrażeniach estetycznych jakie można czerpać z obserwacji z pozoru całkiem zwyczajnych przedmiotów.

Ceramika do herbaty – doświadczenia garncarza
-
Grzegorz Ośródka
Zachwyt nad pracą przy kole garncarskim; własny piec opalany drewnem gdzie ceramika wypala się przez długie godziny zapisując na swych kruchych ściankach całą próbę ognia. A potem cała magia herbaty, która ujawnia się w pełni w tych nie do powtórzenia naczyniach…
jola jola

W poszukiwaniu narodowego herbatyzmu 
-
Rafał Ziąbka
W swoim wystąpieniu, wychodząc od swoistej Biblii herbatyzmu - "Księgi herbaty" Kakuzo Okakury – Rafał postara się przybliżyć pokrótce jego ideę i inspiracje, próbując odnaleźć ich echa w polskiej historii kontaktów z ziołem herbacianym, ale także skupić się na "tu i teraz": czy i do czego współczesny człowiek ery późnego kapitalizmu potrzebuje filozofii herbaty? 
jola jola

Polska premiera filmu “The Tea Explorer”
-
Andrew Gregg, Jeff Fuchs

Herbaciane podróże na Wschód
-
Robert Tomczyk
Chiny jako herbaciane imperium, gdzie każda prowincja to osobne herbaciane królestwo różne od pozostałych; japońskie plantacje herbaciane w mnogości kultywarów bardzo do siebie podobne; a także Korea, Tajwan, Wietnam – kraje pełne herbacianych niespodzianek i dynamicznie zmieniającej się kultury herbaty, które Sayama wciąż na nowo odwiedza i odkrywa.
jola jola

Koncepcje ekologicznej uprawy herbaty w Japonii
-
Jolanta Jona