O członkach Stowarzyszenia Klub Herbaty Zaparzaj

Prezes Stowarzyszenia
Szefowa sekcji "Festiwal Zaparzaj"
Ania Brożyna zaczęła regularnie organizować wirtualne spotkania dla herbaciarzy, z werwą moderowała pierwsze w Polsce zawody herbaciane Tea Master Cup w Krakowie oraz spotkanie z herbacianymi blogerami podczas Święta Herbaty w Cieszynie i stworzyła herbacianą mapę Polski, byście zawsze na swojej drodze mogli trafić do miejsca z dobrą herbatą. Na co dzień znajdziecie ją na blogu Piewcy Teiny. Prowadzi prelekcje, spotkania i warsztaty herbaciane.

Wiceprezes Stowarzyszenia
Szefowa sekcji "Szkolenia wewnętrzne"
Jolanta Jona z miłości do herbaty założyła blog Herbaciany Notes, gdzie stara się uchwycić istotę herbatyzmu. Inicjatorka powstania Warszawskiego Kolektywu Herbacianego i aktywna animatorka spotkań promujących kulturę herbaty w Polsce. Od pierwszej edycji całym sercem wspiera w organizację Poznańskiego Festiwalu Herbaty Zaparzaj!.

Wiceprezes Stowarzyszenia
W szeregi ekipy Poznańskiego Festiwalu Herbaty Zaparzaj! weszła także Agata Ożarowska, która sprawdzała, jak na Wyspach Owczych można w warunkach polowych przyrządzić dobrą herbatę a przy okazji zrobić rewelacyjne zdjęcia otaczającej przyrody. Agata prowadzi sklep z herbatami nepalskimi i ceramiką One Cup of Tea.

Komisja rewizyjna
zawsze uwielbiała zieloną herbatę jednak jej przygoda z liściem herbaty rozpoczęła się wraz z pierwszymi wizytami w Azji w 2012 roku. Do Klubu Herbaty Zaparzaj dołączyła w 2018 roku. Aktywna członkini i uczennica drogi herbaty w tradycji Urasenke, przynależąca do Stowarzyszenia Drogi Herbaty Urasenke Tankōkai Sunshinkai. Organizatorka Czarka dni ceramiki i herbaty. Prowadzi warsztaty oraz degustacje herbaciane na terenie całej Polski. To co lubi sobie posiorbać można obserwować na koncie na Instagramie oraz FB Martyna Kubiak kultura herbaty.

Szefowa sekcji "Zaparzaj Pod Lampionami",

Komisja rewizyjna
Marta Kaczmarek – Członkini Stowarzyszenia Zaparzaj i współorganizatorka Poznańskiego Festiwalu Herbaty Zaparzaj! Anglistka i herbaciarka, choć z angielską herbatką nie ma za bardzo nic wspólnego… jej herbaciane serce przepadło przede wszystkim dla świeżych japońskich, zielonych herbat! Uwielbia herbaciane eksperymenty i niekonwencjonalne metody parzenia. Herbatą chciałaby uzdrowić i naprawić cały ten świat i wierzy, że to właśnie herbata może zjednoczyć ludzi, a świat herbaty w jej oczach jest i zawsze powinien być inkluzywny. Ktokolwiek i gdziekolwiek jej nie zaprosi, zazwyczaj ma ze sobą swoje niezbędniki: kyusu, czarki i listki herbaty. Chodzą pogłoski, że spotkać ją również często można w towarzystwie kawy i dripa, ale oficjalnie tylko herbaciarka.


Ewa Kowalik na co dzień mieszka w Hiszpanii i jest autorką bloga Herbatniczek i ChaLeon. Aktywnie współtworzy Stowarzyszenie Klub Herbaty Zaparzaj!. Od kilku lat zgłębia tajniki tai chi oraz języka chińskiego, a ostatnio próbuje sił w nauce ceramiki. W ramach pasji fotograficznej wspierała organizację Zaparzaj! od strony wizualnej.
Z wykształcenia leśnik, przez ostatnie lata zajmowała się fotografią ślubną oraz produktową pod własną marką Fotoaurinko.
Lubi podróże, spotkania przy herbacie oraz ciszę i spokój.


Kocha herbatę nie tylko za jej różnorodność, bogatą kulturę i piękną ceramikę, ale przede wszystkim za to, że łączy ludzi na całym świecie.

Wojciech Dąbek – jego przygoda z herbatą zaczęła się na studiach w Krakowie w 2016 r. Powoli odkrywając herbaciany świat zaczął pracować w herbaciarni Czarka, gdzie pozostał do końca studiów. Po przeprowadzce do Poznania dał się poznać Stowarzyszeniu Zaparzaj jako wolontariusz na Festiwalu Zaparzaj w 2021 roku, niedługo później dołączył do stowarzyszenia.
Uwielbia herbaty chińskie, szczególnie czarne, co świetnie łączy się z miłością do całej chińskiej kultury i historii.

Andrzej Kokosza do stowarzyszenia dołączył na początku 2023 roku. Swoją podróż w głąb tajników herbaty rozpoczął około 2018 roku, gdy szukał podobnego doświadczenia do piwa kraftowego, które jednocześnie jest społecznie akceptowalne w pracy. Jego drogą herbaty jest odkrywanie i poznawanie nowych smaków herbaty, jak również doświadczanie sztuki, która objawia się nie tylko w samej herbacie, ale także w naczyniach wykorzystywanych do jej parzenia.

Kamila Fąs – chociaż uwielbia herbaty japońskie to pała też gorącymi uczuciami do herbat oolong. Miała szczęście odwiedzić wiele herbacianych miejsc w Japonii, ale sam wyjazd na plantacje jest dopiero przed nią. Czajem interesuje się od dziecka, a festiwal Zaparzaj pamięta jeszcze z czasów Ogrodu Botanicznego. Zawodowo łączy pasję do Japonii (język japoński) i podróży. Jej poczynania można śledzić na instagramie, gdzie prowadzi swój pamiętnik herbaciany.

Szef sekcji "Zaparzaj w sieci"
Krzysztof Przesmycki – herbatą zaczął się bardziej interesować po swoim pierwszym festiwalu, a było to Święto Herbaty w Cieszynie w 2019 roku. Herbatę ceni za to, że można ją postrzegać jako coś bardzo prostego jak i bardzo złożonego. Głównie gustuje w herbatach czarnych i oolongach, ostatnio natomiast intryguje go herbata Liu Bao.

Daria Miedziarek – została miłośniczką herbaty od momentu fascynacji dalekim Wschodem. Interesuje się odmiennością kultury względem naszej Zachodniej, jak i podobieństwami. Pracuje w herbaciarni i studiuje Kulturoznawstwo, zawsze w swoich pracach badawczych pisze o „Azjatyckiej” sztuce, (sztuki plastyczne, teatr, literatura, kino, i oczywiście herbata), kulturze i tradycji. W swojej drodze herbacianej kładzie nacisk na estetyzację i tworzenie własnego rytuału herbacianego, gdzie często medytuje. Jest to dla niej moment zatrzymania i kontemplacji. Szczególne połączenie czuje z herbatami zielonymi oraz oolong.

Martyna Graczyk-Kokosza – magister chemii, pasjonat biochemii. W czasach licealnych zainteresowała się kulturą i językiem japońskim. Niewinne zaciekawienie herbatą szybko przerodziło się w pasję, która pozwala jej łączyć zainteresowanie kulturą azjatycką, zdrowy i uważny styl życia, ciekawość naukową i spędzanie czasu z cennymi ludźmi.
Obecnie stara się włączyć herbatę i jej sztukę jako część swojego życia i filozofii. Najbardziej w herbacie lubi sposób, w jaki przenika ona różne sfery życia i kultury, a najbardziej lubi herbatę gyokuro (lubi także szeroką gamę innych herbat). Dołączyła do Stowarzyszenia w 2024 roku, chociaż już od paru lat uczestniczyła w życiu Stowarzyszenia, pomagając przy wydarzeniach, poznając innych członków i ich działalność.

Dominik Waberski herbatą interesuje się od kilku lat, oczarowany jej złożonym, ale otwartym na każdego światem. Przemawiają do niego głównie herbaty z Chin, Tajwanu i Japonii. Ciekawe są dla niego zarówno aspekty biologiczne i techniczne herbaty, jak i filozoficzny pierwiastek dający wewnętrzny spokój. Można obserwować jego herbacianą drogę na Instagramie.

Julita Kępińska – spokojna dusza z aparatem w ręku. To właśnie Julita stoi za większością zdjęć uwieczniających nasze wydarzenia – jej wrażliwe oko potrafi uchwycić magię herbacianych chwil. Czasem można spotkać ją w poznańskiej herbaciarni „Pod Lampionami”, gdzie między jednym łykiem a drugim dzieli się uśmiechem i opowieściami. Wnosi do naszego stowarzyszenia nie tylko talent fotograficzny, ale też ciepło i pogodę ducha.

Szefowa sekcji "Zaparzaj w terenie"
Hannah Taylor – jak przystało na córkę Anglika, z herbatą związana jest od dziecka – od klasycznej czarnej z mlekiem, przez smakowe torebki, aż po odkrycie sypanych zielonych i oolongów. Choć przez lata omijała Klub szerokim łukiem, w 2023 roku trafiła na spotkania Zaparzajowe i od razu zakochała się w herbacie klasycznej. Zachwyca ją bogactwo smaków i aromatów, które mogą pochodzić z samych liści – bez żadnych dodatków.
Pasjonuje się rękodziełem, harcerstwem i światem Tolkiena. Można ją spotkać na rowerze, w lesie, jeziorze, a czasem też w pociągu czy samolocie. Towarzyszy jej kot Tetley – oczywiście nazwany po herbacie.

Dona Greenka – zawodowo księgowa, z serca – herbaciana entuzjastka. Dona z radością odkrywa nowe smaki i aromaty, zawsze otwarta na kolejne herbaciane przygody. Jej uśmiech i ciekawość świata potrafią rozjaśnić każde spotkanie. Ceni zarówno klasykę, jak i nietypowe kompozycje, a do stołu herbacianego wnosi spokój i pozytywną energię.

Alicja Marusiak – specjalizuje się w unikatowych czarkach i użytkowej ceramice (Marou Ceramics), łącząc funkcjonalność z artystycznym wyrazem. Prowadzi warsztaty, dzieląc się swoją pasją i doświadczeniem, a jej pełna pomysłów energia sprawia, że trudno przejść obok niej obojętnie. Często można ją spotkać na targach i festiwalach – zawsze z uśmiechem i piękną ceramiką pod ręką.

Miłosz Latosi – pasjonat kombuchy i wieczny wędrowiec – trudno nadążyć za jego lokalizacją, bo ciągle gdzieś lata, poznając nowe smaki i kultury. Miłosz to także utalentowany fotograf i twórca wideo, który potrafi uchwycić klimat chwili jak mało kto. Młody duchem, zawsze pozytywny, wnosi do naszego stowarzyszenia świeżą energię i globalną perspektywę.

Mariusz Sieradzki – herbaciarz z drugiego krańca Polski, obecnie mieszkający w Warszawie. Dzięki wieloletniemu doświadczeniu w pracy za barem jest jednym z najbardziej wygadanych i towarzyskich członków stowarzyszenia – rozmowa z nim przy czarce herbaty to czysta przyjemność. Mariusz z radością dzieli się swoją wiedzą i naparem, a jego otwartość sprawia, że każdy czuje się przy nim mile widziany.

Wiktoria Księżak – zakochana w herbacie i estetyce codziennych rytuałów. Najchętniej parzy o świcie, nad brzegiem morza, gdzie wschodzące słońce dodaje blasku każdej kropli naparu. Jej ulubiona ceramika to ta w odcieniach beżu – stonowana, elegancka, doskonale współgrająca z delikatnością herbaty.
To, czym ją urzekła, to różnorodność smaków oraz jej piękno wizualne – kolory i to, jak magicznie łączy się z ceramiką.
Wiktoria dba o to, by każda ceremonia była nie tylko doznaniem smakowym, ale i wizualnym – subtelna, spokojna i pełna harmonii.