O członkach Stowarzyszenia Klub Herbaty Zaparzaj

Prezes Stowarzyszenia

Szefowa sekcji "Zaparzaj w sieci", "Festiwal Zaparzaj"

Ania Brożyna zaczęła regularnie organizować wirtualne spotkania dla herbaciarzy, z werwą moderowała pierwsze w Polsce zawody herbaciane Tea Master Cup w Krakowie oraz spotkanie z herbacianymi blogerami podczas Święta Herbaty w Cieszynie i stworzyła herbacianą mapę Polski, byście zawsze na swojej drodze mogli trafić do miejsca z dobrą herbatą. Na co dzień znajdziecie ją na blogu Piewcy Teiny. Prowadzi prelekcje, spotkania i warsztaty herbaciane.

fot. Ivan Sitsko

Wiceprezes Stowarzyszenia

Szefowa sekcji "Szkoleń wewnętrznych", "Zaparzaj online"

Jolanta Jona z miłości do herbaty założyła blog Herbaciany Notes, gdzie stara się uchwycić istotę herbatyzmu. Inicjatorka powstania Warszawskiego Kolektywu Herbacianego i aktywna animatorka spotkań promujących kulturę herbaty w Polsce. Od pierwszej edycji całym sercem wspiera w organizację Poznańskiego Festiwalu Herbaty Zaparzaj!.

Agata-Ożarowska_2000

Wiceprezes Stowarzyszenia

W szeregi ekipy Poznańskiego Festiwalu Herbaty Zaparzaj! weszła także Agata Ożarowska, która sprawdzała, jak na Wyspach Owczych można w warunkach polowych przyrządzić dobrą herbatę a przy okazji zrobić rewelacyjne zdjęcia otaczającej przyrody. Agata prowadzi sklep z herbatami nepalskimi i ceramiką One Cup of Tea.

Komisja rewizyjna

Martyna Kubiak od

zawsze uwielbiała zieloną herbatę jednak jej przygoda z liściem herbaty rozpoczęła się wraz z pierwszymi wizytami w Azji w 2012 roku. Do Klubu Herbaty Zaparzaj dołączyła w 2018 roku. Aktywna członkini i uczennica drogi herbaty w tradycji Urasenke, przynależąca do Stowarzyszenia Drogi Herbaty Urasenke Tankōkai Sunshinkai. Organizatorka Czarka dni ceramiki i herbaty. Prowadzi warsztaty oraz degustacje herbaciane na terenie całej Polski. To co lubi sobie posiorbać można obserwować na koncie na Instagramie oraz FB Martyna Kubiak kultura herbaty.

Szefowa sekcji "Zaparzaj Pod Lampionami",
Anna Kozłowska – Od najmłodszych lat uwielbiała herbaty i powoli zgłębiała coraz więcej wiedzy i smaków herbacianych. Oficjalnie do Stowarzyszenia dołączyła w 2020 roku, wcześniej wspierała „Zaparzaj” od kuchni 🙂 Zimą i w chłodne dnia uwielbia zaglądać do czarki z ciemną herbatą. Wiosną budzą ją do życia zielone świeże herbaty. Ostatnio mocno zagłębia się w temat herbat indyjskich, poznając różne rodzaje produkowanych tam herbat. W styczniu 2023 odwiedziła plantację herbaty na południu Indii. Poznając tamtejsze tereny, plantację, fabryki  i ludzi herbaty. Na co dzień związana z nauką, biologią i organizacją pracy w laboratorium. W Stowarzyszeniu koordynuję comiesięczne spotkania Pod Lampionami i współorganizuje Festiwal Zaparzaj. Docenia kulturę herbaty, którą uwielbia poznawać i dzielić się z innymi. Prowadzi warsztaty i można u niej znaleźć ciekawe herbaty indyjskie.

Komisja rewizyjna

Szefowa sekcji "Media i Promocja"
Marta Kaczmarek – Członkini Stowarzyszenia Zaparzaj i współorganizatorka Poznańskiego Festiwalu Herbaty Zaparzaj! Anglistka i herbaciarka, choć z angielską herbatką nie ma za bardzo nic wspólnego… jej herbaciane serce przepadło przede wszystkim dla świeżych japońskich, zielonych herbat! Uwielbia herbaciane eksperymenty i niekonwencjonalne metody parzenia. Herbatą chciałaby uzdrowić i naprawić cały ten świat i wierzy, że to właśnie herbata może zjednoczyć ludzi, a świat herbaty w jej oczach jest i zawsze powinien być inkluzywny. Ktokolwiek i gdziekolwiek jej nie zaprosi, zazwyczaj ma ze sobą swoje niezbędniki: kyusu, czarki i listki herbaty. Chodzą pogłoski, że spotkać ją również często można w towarzystwie kawy i dripa, ale oficjalnie tylko herbaciarka.
Szefowa sekcji "Zaparzaj Zioła"
Ewa Komorowska absolwentka biologii eksperymaentalnej na UAM Poznań i studiów podyplomowych Zioła w profilaktyce i terapii na UM w Poznaniu, od czasów studiów rozwijająca pasje do roślin leczniczych . Zawodowo technik farmaceutyczny pracujący w aptece łącząca wiedzę o lekach syntetycznych z lekami , które daje nam Matka Natura. W wolnych chwilach tworzy mieszkanki ziołowe , mydełka i inne kosmetyki naturalne. Niespokojny duch nieustannie szuka swojej drogi, która jest wyznaczana przez zainteresowania do roślin leczniczych , herbaty i chęci dzielenia się tym z innymi . Dewiza życiowa: To co robimy dla innych jest tym co naprawdę warto robić w życiu.

Ewa Kowalik, na co dzień mieszka w Hiszpanii i jest autorką bloga Herbatniczek i ChaLeon. Aktywnie współtworzy Stowarzyszenie Klub Herbaty Zaparzaj!. Od kilku lat zgłębia tajniki tai chi oraz języka chińskiego, a ostatnio próbuje sił w nauce ceramiki. W ramach pasji fotograficznej wspierała organizację Zaparzaj! od strony wizualnej.

Z wykształcenia leśnik, przez ostatnie lata zajmowała się fotografią ślubną oraz produktową pod własną marką Fotoaurinko.

Lubi podróże, spotkania przy herbacie oraz ciszę i spokój.

Alicja Makulec od 1996 roku prowadzi herbaciarnie w Poznaniu, do 2013 była to Chimera a od 2013 i aktualnie jest to Pod Lampionami przy ulicy Woźnej. Tam też regularnie odbywają się spotkania Klubu Herbaty Zaparzaj. Po studiach pracowała przez kilka lat jako pedagog szkolny.
Najbardziej lubi czarne, mocne chińskie i wietnamskie herbaty oraz ciszę.
Agata Zyznowska – od kiedy sięga pamięcią, w domu zawsze stał imbryk z mocno zaparzonym, czarnym Yunnanem, a jej największym marzeniem było znaleźć się na plantacji herbaty. Pierwszy był Cejlon, ale dopiero herbaciane krzewy pod Himalajami rozbudziły w niej pasję do herbat liściastych. Od tamtej pory podąża drogą herbaty, zgłębiając tajniki sztuki herbacianej.
Kocha herbatę nie tylko za jej różnorodność, bogatą kulturę i piękną ceramikę, ale przede wszystkim za to, że łączy ludzi na całym świecie.

Wojciech Dąbek – jego przygoda z herbatą zaczęła się na studiach w Krakowie w 2016 r. Powoli odkrywając herbaciany świat zaczął pracować w herbaciarni Czarka, gdzie pozostał do końca studiów. Po przeprowadzce do Poznania dał się poznać Stowarzyszeniu Zaparzaj jako wolontariusz na Festiwalu Zaparzaj w 2021 roku, niedługo później dołączył do stowarzyszenia.
Uwielbia herbaty chińskie, szczególnie czarne, co świetnie łączy się z miłością do całej chińskiej kultury i historii.

Andrzej Kokosza –  do stowarzyszenia dołączył na początku 2023 roku. Swoją podróż w głąb tajników herbaty rozpoczął około 2018 roku, gdy szukał podobnego doświadczenia do piwa kraftowego, które jednocześnie jest społecznie akceptowalne w pracy. Jego drogą herbaty jest odkrywanie i poznawanie nowych smaków herbaty, jak również doświadczanie sztuki, która objawia się nie tylko w samej herbacie, ale także w naczyniach wykorzystywanych do jej parzenia. 

Kamila Fąs – chociaż uwielbia herbaty japońskie to pała też gorącymi uczuciami do herbat oolong. Miała szczęście odwiedzić wiele herbacianych miejsc w Japonii, ale sam wyjazd na plantacje jest dopiero przed nią. Czajem interesuje się od dziecka, a festiwal Zaparzaj pamięta jeszcze z czasów Ogrodu Botanicznego. Zawodowo łączy pasję do Japonii (język japoński) i podróży.

Szef sekcji "Zaparzaj w terenie"

Krzysztof Przesmycki – herbatą zaczął się bardziej interesować po swoim pierwszym festiwalu, a było to Święto Herbaty w Cieszynie w 2019 roku. Herbatę ceni za to, że można ją postrzegać jako coś bardzo prostego jak i bardzo złożonego. Głównie gustuje w herbatach czarnych i oolongach, ostatnio natomiast intryguje go herbata Liu Bao.

Daria Miedziarek