O członkach Stowarzyszenia Klub Herbaty Zaparzaj

Prezes Stowarzyszenia
Szefowa sekcji "Zaparzaj w sieci", "Zaparzaj online"
Ania Brożyna zaczęła regularnie organizować wirtualne spotkania dla herbaciarzy, z werwą moderowała pierwsze w Polsce zawody herbaciane Tea Master Cup w Krakowie oraz spotkanie z herbacianymi blogerami podczas Święta Herbaty w Cieszynie i stworzyła herbacianą mapę Polski, byście zawsze na swojej drodze mogli trafić do miejsca z dobrą herbatą. Na co dzień znajdziecie ją na blogu Piewcy Teiny. Prowadzi prelekcje, spotkania i warsztaty herbaciane.

Wiceprezes Stowarzyszenia
Szefowa sekcji "Szkoleń wewnętrznych"
Jolanta Jona z miłości do herbaty założyła blog Herbaciany Notes, gdzie stara się uchwycić istotę herbatyzmu. Inicjatorka powstania Warszawskiego Kolektywu Herbacianego i aktywna animatorka spotkań promujących kulturę herbaty w Polsce. Od pierwszej edycji całym sercem wspiera w organizację Poznańskiego Festiwalu Herbaty Zaparzaj!.

Wiceprezes Stowarzyszenia
W szeregi ekipy Poznańskiego Festiwalu Herbaty Zaparzaj! weszła także Agata Ożarowska, która sprawdzała, jak na Wyspach Owczych można w warunkach polowych przyrządzić dobrą herbatę a przy okazji zrobić rewelacyjne zdjęcia otaczającej przyrody. Agata prowadzi sklep z herbatami nepalskimi i ceramiką One Cup of Tea.

Komisja rewizyjna
Szefowa sekcji "Media"
zawsze uwielbiała zieloną herbatę jednak jej przygoda z liściem herbaty rozpoczęła się wraz z pierwszymi wizytami w Azji w 2012 roku. Do Klubu Herbaty Zaparzaj dołączyła w 2018 roku. Aktywna członkini i uczennica drogi herbaty w tradycji Urasenke, przynależąca do Stowarzyszenia Drogi Herbaty Urasenke Tankōkai Sunshinkai. Organizatorka Czarka dni ceramiki i herbaty. Prowadzi warsztaty oraz degustacje herbaciane na terenie całej Polski. To co lubi sobie posiorbać można obserwować na koncie na Instagramie oraz FB Martyna Kubiak kultura herbaty.

Szefowa sekcji "Zaparzaj Pod Lampionami"

Komisja rewizyjna
Szefowa sekcji "Zaparzaj w terenie", "Festiwal Zaparzaj!"

Szefowa sekcji "Zaparzaj Zioła"

Ewa Kowalik, na co dzień mieszka w Hiszpanii i jest autorką bloga Herbatniczek i ChaLeon. Aktywnie współtworzy Stowarzyszenie Klub Herbaty Zaparzaj!. Od kilku lat zgłębia tajniki tai chi oraz języka chińskiego, a ostatnio próbuje sił w nauce ceramiki. W ramach pasji fotograficznej wspierała organizację Zaparzaj! od strony wizualnej.
Z wykształcenia leśnik, przez ostatnie lata zajmowała się fotografią ślubną oraz produktową pod własną marką Fotoaurinko.
Lubi podróże, spotkania przy herbacie oraz ciszę i spokój.


Kocha herbatę nie tylko za jej różnorodność, bogatą kulturę i piękną ceramikę, ale przede wszystkim za to, że łączy ludzi na całym świecie.

Wojciech Dąbek – jego przygoda z herbatą zaczęła się na studiach w Krakowie w 2016 r. Powoli odkrywając herbaciany świat zaczął pracować w herbaciarni Czarka, gdzie pozostał do końca studiów. Po przeprowadzce do Poznania dał się poznać Stowarzyszeniu Zaparzaj jako wolontariusz na Festiwalu Zaparzaj w 2021 roku, niedługo później dołączył do stowarzyszenia.
Uwielbia herbaty chińskie, szczególnie czarne, co świetnie łączy się z miłością do całej chińskiej kultury i historii.

Andrzej Kokosza – do stowarzyszenia dołączył na początku 2023 roku. Swoją podróż w głąb tajników herbaty rozpoczął około 2018 roku, gdy szukał podobnego doświadczenia do piwa kraftowego, które jednocześnie jest społecznie akceptowalne w pracy. Jego drogą herbaty jest odkrywanie i poznawanie nowych smaków herbaty, jak również doświadczanie sztuki, która objawia się nie tylko w samej herbacie, ale także w naczyniach wykorzystywanych do jej parzenia.

Kamila Fąs – chociaż uwielbia herbaty japońskie to pała też gorącymi uczuciami do herbat oolong. Miała szczęście odwiedzić wiele herbacianych miejsc w Japonii, ale sam wyjazd na plantacje jest dopiero przed nią. Czajem interesuje się od dziecka, a festiwal Zaparzaj pamięta jeszcze z czasów Ogrodu Botanicznego. Zawodowo łączy pasję do Japonii (język japoński) i podróży.

Krzysztof Przesmycki – herbatą zaczął się bardziej interesować po swoim pierwszym festiwalu, a było to Święto Herbaty w Cieszynie w 2019 roku. Herbatę ceni za to, że można ją postrzegać jako coś bardzo prostego jak i bardzo złożonego. Głównie gustuje w herbatach czarnych i oolongach, ostatnio natomiast intryguje go herbata Liu Bao.
