Program Zaparzaj! 2024 – lista dla mobilnych

Sobota 7 września 2024

Słodownia 1 Słodownia 2 Słodownia sala Namiot warsztatowy Namiot prelekcyjny Herbaciarnie w terenie Polana
10:00
Metoda Lu Yu

Valentyna Severenchuk

Herbata w piśmie japońskim

Dawid Tomalak

Dobroczynne efekty picia herbaty konopnej

Arkadiusz Kaczmarek

Subiektywny wstęp do herbaty

Andrzej Kokosza (Zaparzaj)

Ile trawy na trawniku? Spacer botaniczny dla dzieci

Katarzyna Jaskólecka

Warsztaty tai chi

Michał Samcik

10:15
Chińska ceremonia zielonej herbaty w szkle

Agata Chyla – Herbaciarium

10:30
10:45
Ile trawy na trawniku? Spacer botaniczny dla dzieci

Katarzyna Jaskólecka

11:00
11:15
Wprowadzenie do chado/Introduction to chado

Kostiantyn Volkovynskyi

Otwarta degustacja znakomitych herbat Teasome

Antoni Kaluta

11:30
11:45
O czym mówię, kiedy mówię pu'er – degustacja i osobiste spojrzenie na herbaty sheng pu'er

Konrad Pociask (eHerbata.pl)

Taiwan oolong crash course tasting (EN)

XianCha Tea: Ilya Averyanov

Herbaciana ciemnia fotograficzna

Agata Ożarowska

12:00
Japanese Tea Ceremony (EN)

Antonella Teolato / Alberto Pomiato

Kombucha – eliksir zdrowia czy chwilowa moda?

Miłosz Latosi

12:15
12:30
12:45
13:00
W poszukiwaniu wyjątkowej herbaty – opowieści z Chin

Robert Kajstura

13:15
13:30
Japońskie herbaty codzienne

Kamila Fąs (Zaparzaj)

Herbaty z Wuyishanu. Zapiski na marginesie

Michał Królikowski (Puerh.pl)

13:45
Zioła adaptogenne i refleksologia sposobem na stres

Ewa Komorowska , Agata Karlińska

Sztuka czarnych herbat: klasyka

Małgorzata Dawidowska-Kaliś

14:00
Fundacja Laja oraz jej festiwal Święta Herbaty

Petr Kantor (Fundacja Laja)

14:15
Wiedza o wodzie oraz jej roli w parzeniu herbaty

Eliza Morawska – BRITA Polska

14:30
14:45
15:00
15:15
Matcha tasting (EN)

Antonella Teolato / Alberto Pomiato

Stwórz swoją czarkę

Alicja Marusiak

15:30
Degustacja kiperska herbat Darjeeling z ogrodu Okayti

Anna Kozłowska (Zaparzaj)

15:45
Powroty w Himalaje – droga niejednego kubka herbaty

Agata Ożarowska (One Cup of Tea)

16:00
Matcha tasting (EN)

Antonella Teolato / Alberto Pomiato

16:15
16:30
Różnorodność herbaty – sześć kolorów dla początkujących

Dominik Waberski (Zaparzaj)

16:45
dziewczyny // rośliny

Aneta Romanowska

17:00
Dekada herbaty w Poznaniu – Klub Herbaty Zaparzaj ma urodziny!

Anna Brożyna (Zaparzaj)

17:15
Uważnie z herbatą

Mikołaj Wawrzyniecki i Natalia Biłoszewska

17:30
17:45
18:00
18:15
Ceremonia Świadomego Oddechu DMCO

Michał „Mantralny” Rybicki

18:30
18:45
19:00
19:15
19:30

Słodownia 1

  • Metoda Lu Yu

    Valentyna Severenchuk

  • O czym mówię, kiedy mówię pu'er – degustacja i osobiste spojrzenie na herbaty sheng pu'er

    Konrad Pociask (eHerbata.pl)

  • Zioła adaptogenne i refleksologia sposobem na stres

    Ewa Komorowska , Agata Karlińska

  • Matcha tasting (EN)

    Antonella Teolato / Alberto Pomiato

  • Matcha tasting (EN)

    Antonella Teolato / Alberto Pomiato

  • dziewczyny // rośliny

    Aneta Romanowska

Słodownia 2

  • Herbata w piśmie japońskim

    Dawid Tomalak

  • Taiwan oolong crash course tasting (EN)

    XianCha Tea: Ilya Averyanov

  • Japońskie herbaty codzienne

    Kamila Fąs (Zaparzaj)

  • Stwórz swoją czarkę

    Alicja Marusiak

Słodownia sala

  • Chińska ceremonia zielonej herbaty w szkle

    Agata Chyla – Herbaciarium

  • Herbaciana ciemnia fotograficzna

    Agata Ożarowska

  • Herbaty z Wuyishanu. Zapiski na marginesie

    Michał Królikowski (Puerh.pl)

  • Uważnie z herbatą

    Mikołaj Wawrzyniecki i Natalia Biłoszewska

Namiot warsztatowy

  • Dobroczynne efekty picia herbaty konopnej

    Arkadiusz Kaczmarek

  • Ile trawy na trawniku? Spacer botaniczny dla dzieci

    Katarzyna Jaskólecka

  • Japanese Tea Ceremony (EN)

    Antonella Teolato / Alberto Pomiato

  • Sztuka czarnych herbat: klasyka

    Małgorzata Dawidowska-Kaliś

  • Degustacja kiperska herbat Darjeeling z ogrodu Okayti

    Anna Kozłowska (Zaparzaj)

  • Różnorodność herbaty – sześć kolorów dla początkujących

    Dominik Waberski (Zaparzaj)

Namiot prelekcyjny

  • Subiektywny wstęp do herbaty

    Andrzej Kokosza (Zaparzaj)

  • Wprowadzenie do chado/Introduction to chado

    Kostiantyn Volkovynskyi

  • Kombucha – eliksir zdrowia czy chwilowa moda?

    Miłosz Latosi

  • W poszukiwaniu wyjątkowej herbaty – opowieści z Chin

    Robert Kajstura

  • Wiedza o wodzie oraz jej roli w parzeniu herbaty

    Eliza Morawska – BRITA Polska

  • Powroty w Himalaje – droga niejednego kubka herbaty

    Agata Ożarowska (One Cup of Tea)

  • Dekada herbaty w Poznaniu – Klub Herbaty Zaparzaj ma urodziny!

    Anna Brożyna (Zaparzaj)

  • Ceremonia Świadomego Oddechu DMCO

    Michał „Mantralny” Rybicki

Herbaciarnie w terenie

  • Ile trawy na trawniku? Spacer botaniczny dla dzieci

    Katarzyna Jaskólecka

  • Otwarta degustacja znakomitych herbat Teasome

    Antoni Kaluta

  • Fundacja Laja oraz jej festiwal Święta Herbaty

    Petr Kantor (Fundacja Laja)

Polana

  • Warsztaty tai chi

    Michał Samcik

Niedziela 8 września 2024

Słodownia 1 Słodownia 2 Słodownia sala Namiot warsztatowy Namiot prelekcyjny Herbaciarnie w terenie Polana
10:30
Raz, dwa – gongfu cha!

Kamil Kołodziejczyk

Zmaluj sobie czarkę

Alicja Marusiak

Stwórz własną mieszankę ziołową

Aneta Romanowska

Barwne, ziołowe obrazy utensyliów herbaciany – warsztaty sensoryczne dla dzieci

Ewa Komorowska (Zaparzaj)

Irańska herbata / Iranian tea (EN)

Agha (Fluffy Tea)

Joga i medytacja herbaciana

Monika Orowiecka

10:45
11:00
11:15
11:30
Herbaciany Poznań

Andrzej Kokosza (Zaparzaj)

Kvenobani 2024 – degustacja herbat gruzińskich

Rafał Ziąbka

11:45
Lao Cha: kto i po co ją pije

Murat Kornaev (Dobrej Herbaty)

W jednej wannie z Japończykiem

Petr Kantor (Fundacja Laja)

12:00
12:15
Herbaciana alchemia – cold brew, aeropress, nitro

Mikołaj Wawrzyniecki i Natalia Biłoszewska

Herbata i czekolada – czy to zgrana para?

Ewa Paluszkiewicz

Światłoczułe eksperymenty z ceramiką

Agata Ożarowska (Zaparzaj)

12:30
12:45
Azerbejdżan podróż i herbata

Dawid Tomalak

13:00
Rare Japanese Tea Tasting (EN)

Antonella Teolato

13:15
Herbata w Polsce – panel dyskusyjny

moderator: Ania Brożyna

13:30
ASOBIMASHOU! Pobawmy się! Rodzinne warsztaty z zabawami japońskimi

Katarzyna Jaskólecka

13:45
Degustacja wyselekcjonowanych herbat z TeaGardenia

Anna Kozłowska

14:00
Moderowana degustacja: herbaty oolong prażone nad węglem drzewnym

Wojtek Woźniak (thetea.pl)

Make your own tea (EN)

Petr Sic (Sicay)

14:15
14:30
Słynne zielone herbaty Chin – wykład z degustacją

Konrad Pociask (eHerbata.pl)

14:45
Degustacja dojrzewających herbat sheng puerh – kolekcja z podróży przez Yunnan

Robert Kajstura

Sztuka czarnych herbat: aromaty

Małgorzata Dawidowska-Kaliś

15:00
Herbaty funkcjonalne – co to takiego?

Marlena Drygas (Emotea)

15:15
Poznaj Matchę: przewodnik po sproszkowanej herbacie z Japonii

Martyna Kubiak (Zaparzaj)

15:30
Łyk Ciszy – psychologiczno-herbaciany krąg uważności

Kamila i Łukasz Drężek

15:45
16:00
16:15
Wprowadzenie do leżakowanych herbat oolong wraz z degustacją

Andrzej Kokosza

16:30
Herbaty koreańskie

Monika Hibner -Mońka (Czajownia)

Trzeci ekspercki quiz herbaciany!

Antoni Kaluta (Teasome)

Skąd popularność czarnej herbaty?

Wojciech Dąbek (Zaparzaj)

16:45
17:00
17:15
17:30
17:45
18:00
18:15

Słodownia 1

  • Raz, dwa – gongfu cha!

    Kamil Kołodziejczyk

  • Lao Cha: kto i po co ją pije

    Murat Kornaev (Dobrej Herbaty)

  • Rare Japanese Tea Tasting (EN)

    Antonella Teolato

  • Degustacja dojrzewających herbat sheng puerh – kolekcja z podróży przez Yunnan

    Robert Kajstura

  • Herbaty koreańskie

    Monika Hibner -Mońka (Czajownia)

Słodownia 2

  • Zmaluj sobie czarkę

    Alicja Marusiak

  • Herbaciana alchemia – cold brew, aeropress, nitro

    Mikołaj Wawrzyniecki i Natalia Biłoszewska

  • Degustacja wyselekcjonowanych herbat z TeaGardenia

    Anna Kozłowska

  • Sztuka czarnych herbat: aromaty

    Małgorzata Dawidowska-Kaliś

  • Trzeci ekspercki quiz herbaciany!

    Antoni Kaluta (Teasome)

Słodownia sala

  • Stwórz własną mieszankę ziołową

    Aneta Romanowska

  • Herbata i czekolada – czy to zgrana para?

    Ewa Paluszkiewicz

  • Moderowana degustacja: herbaty oolong prażone nad węglem drzewnym

    Wojtek Woźniak (thetea.pl)

  • Łyk Ciszy – psychologiczno-herbaciany krąg uważności

    Kamila i Łukasz Drężek

Namiot warsztatowy

  • Barwne, ziołowe obrazy utensyliów herbaciany – warsztaty sensoryczne dla dzieci

    Ewa Komorowska (Zaparzaj)

  • W jednej wannie z Japończykiem

    Petr Kantor (Fundacja Laja)

  • Światłoczułe eksperymenty z ceramiką

    Agata Ożarowska (Zaparzaj)

  • ASOBIMASHOU! Pobawmy się! Rodzinne warsztaty z zabawami japońskimi

    Katarzyna Jaskólecka

  • Słynne zielone herbaty Chin – wykład z degustacją

    Konrad Pociask (eHerbata.pl)

  • Wprowadzenie do leżakowanych herbat oolong wraz z degustacją

    Andrzej Kokosza

Namiot prelekcyjny

  • Irańska herbata / Iranian tea (EN)

    Agha (Fluffy Tea)

  • Herbaciany Poznań

    Andrzej Kokosza (Zaparzaj)

  • Azerbejdżan podróż i herbata

    Dawid Tomalak

  • Make your own tea (EN)

    Petr Sic (Sicay)

  • Poznaj Matchę: przewodnik po sproszkowanej herbacie z Japonii

    Martyna Kubiak (Zaparzaj)

  • Skąd popularność czarnej herbaty?

    Wojciech Dąbek (Zaparzaj)

Herbaciarnie w terenie

  • Kvenobani 2024 – degustacja herbat gruzińskich

    Rafał Ziąbka

  • Herbata w Polsce – panel dyskusyjny

    moderator: Ania Brożyna

  • Herbaty funkcjonalne – co to takiego?

    Marlena Drygas (Emotea)

Polana

  • Joga i medytacja herbaciana

    Monika Orowiecka