Chanoyu – japońska droga herbaty przy dźwiękach shakuhachi

茶道 – Chadō, spopularyzowana w Europejskiej kulturze pod nazwą ceremonii parzenia herbaty, jest jednym z najbardziej rozpoznawalnych przejawów japońskiej kultury. Zapoczątkowana w VIII wieku n.e. przenika się i łączy z innymi dziedzinami życia i sztuki, jak np: Aikidō (sztuki walki), Kyudō(droga łuku), Kōdō (droga „zapachu”), Shakuhatchi (bambusowy flet japoński). Herbata staje się tutaj pretekstem do spotkania w ścisłym gronie, celebracji chwili i możliwości wyciszenia. Sama forma herbaty nie pozostaje także bez znaczenia – matcha (sproszkowana herbata) jest bardzo zbliżona do swojej pierwotnej formy, pochodzącej z przełomu pierwszego i drugiego millenium.

Czym jest zatem Droga Herbaty? Na to i pozostałe pytania odpowie Arek Grzelak, który od 18 lat praktykuję japońską, ceremonialną sztukę podawania herbaty w stylu bushi. Jest członkiem Sohen Ryu Shoden-an, szkoły herbaty, związanej z rodem Wakizaka. Poza drogą Chanoyu (drogą herbaty) praktykuję także Kyudō (drogę japońskiego łuku) oraz uczy się języka japońskiego.

Spotkaniu towarzyszyć będą dźwięki ceremonialnego japońskiego fletu – shakuhachi. Marcin Żekało praktykuje grę na jinashi shakuhachi w linii przekazu Fuke oraz jest nieformalnym członkiem stowarzyszenia Kogetsukai, którego przewodniczącym jest mistrz Maekawa Kogetsu. Repetytorium tej szkoły zawiera tradycyjne utwory honkyoku, ale głównie to praca z oddechem oraz umysłem, które często określa się mianem suizen. Marcin także tworzy własne flety shakuhachi, a także poddaje renowacji stare japońskie flety. Podczas spotkania podzieli się wiedzą o tym instrumencie, a przede wszystkim sprawi by smak i aromat rytualnej japońskiej herbaty dotarł poprzez fletowe dźwięki do serca, duszy i umysłu.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *