Pǐnchá( 品茶 ) – Hēchá (喝茶) Degustowanie -czy picie herbaty?

Kiedy przygotowanie herbaty jest pierwszoplanowe a kiedy herbata towarzyszy posiłkowi wtedy przygotowanie jest jej inne. Chiński podział na Pǐnchá( 品茶 ) – Hēchá (喝茶) – praktyczne doświadczenie z jej zaparzeniem.
Jak parzyć herbatę? Z obserwacji z Azji Wschodniej, to metody przygotowania różnią się zależnie od miejsca i okoliczności. Dlaczego powstał podział na picie herbaty oraz kosztowanie naparu? Jak wygląda to w praktyce? Na przykładzie przygotowania herbat z Chin i Japonii dobierzemy takie, które wymagają większej ilości wody lub odwrotnie: mniej. Dlaczego niektóre herbaty powinny być parzone w dużych czajnikach, a inne w mini naczyniach. Jaką rolę odgrywa temperatura parzenia. Podczas spotkania przygotowane będzie 8 herbat z różnych jakości (a jeśli czas pozwoli, będzie więcej)

Limit: 10 osób

Koszt: 80 zł

Brak miejsc / no places left

Zapraszamy na pozostałe punkty programu! / Feel free to check the other events.

Brak miejsc / no places left

Zapraszamy na pozostałe punkty programu! / Feel free to check the other events.

Rozkład Czasowy Wydarzenia (1)

Drewniany podest
-
Robert Tomczyk