Kiedy przygotowanie herbaty jest pierwszoplanowe a kiedy herbata towarzyszy posiłkowi wtedy przygotowanie jest jej inne. Chiński podział na Pǐnchá( 品茶 ) – Hēchá (喝茶) – praktyczne doświadczenie z jej zaparzeniem.
Jak parzyć herbatę? Z obserwacji z Azji Wschodniej, to metody przygotowania różnią się zależnie od miejsca i okoliczności. Dlaczego powstał podział na picie herbaty oraz kosztowanie naparu? Jak wygląda to w praktyce? Na przykładzie przygotowania herbat z Chin i Japonii dobierzemy takie, które wymagają większej ilości wody lub odwrotnie: mniej. Dlaczego niektóre herbaty powinny być parzone w dużych czajnikach, a inne w mini naczyniach. Jaką rolę odgrywa temperatura parzenia. Podczas spotkania przygotowane będzie 8 herbat z różnych jakości (a jeśli czas pozwoli, będzie więcej)
Limit: 10 osób
Koszt: 80 zł
Rozkład Czasowy Wydarzenia (1)
Drewniany podest
-
Robert Tomczyk