Japońskie herbaty czarne (w azjatyckim podziale czerwone) są nadal bardzo niszowe i nie wychodzą z cienia japońskich herbat zielonych. Mają jednak swój unikalny charakter, który na pewno przemówi do wielu osób, a przy tym czerpią wiele z tradycji najlepszych czarnych herbat chińskich i indyjskich. W czasie degustacji będzie można spróbować kilku gatunków czarnej herbaty japońskiej, które będą się od siebie różnić szczepem krzewu, terminem zbioru i regionem uprawy. Przede wszystkim skupimy się na różnych odsłonach najpopularniejszego szczepu wykorzystywanego do produkcji czarnej herbaty japońskiej – benifūki. Skosztujemy też herbat czarnych wykonanych ze szczepów zazwyczaj kojarzonych z herbatami zielonymi. Konrad Pociask
Od 2013 roku związany ze sklepem eherbata.pl, autor tekstów na firmowym blogu. Z wykształcenia japonista. Wielbiciel wszystkich dobrych herbat, ze szczególnym zainteresowaniem oddający się poznawaniu herbat chińskich i tajwańskich, a także herbacianej kultury tych krajów. Zapraszamy do śledzenia jego „Drogi Herbaty” na Instagramie: @konradpociask

BRAK MIEJSC