Program Międzynarodowego Dnia Herbaty w Poznaniu jest już dostępny!
Zachęcamy do sprawdzenia zaplanowanych przez nas wykładów, warsztatów i innych atrakcji. Klikając w dany punk znajdziecie więcej informacji dotyczących szczegółów i osób prowadzących.
SALA WYKŁADOWA
11:00 – 12:00 Jakość nad ilością – klucz do wyboru doskonałej herbaty poprzez analizę herbat indyjskich.
W trakcie tego wykładu, przyjrzymy się głębiej istotności wyboru jakości nad ilością w świecie herbaty. Rozpoczniemy od dyskusji na temat wpływu jakości na doznania sensoryczne i zdrowotne, wyjaśniając dlaczego inwestycja w wyższą jakość herbaty może przynieść ogromne korzyści. Następnie przejdziemy do analizy różnych indyjskich herbat, przybliżając ich charakterystyczne cechy oraz stopnie oceny jakości. Poprzez rozszyfrowanie kryteriów oceny herbaty, uczestnicy poznają kluczowe elementy wyboru herbaty najwyższej jakości oraz techniki degustacyjne pozwalające docenić jej pełen potencjał. Wykład pozwoli zgłębić i lepiej zrozumieć skomplikowany świat herbaty, a także lepiej orientować się w kryteriach jakość, której dokonujemy podczas zakupu herbaty. Uważajcie, ponieważ może to zmienić wasze codzienne oblicze picia herbaty.
Wykład poprowadzi Anna Kozłowska.
12:15 – 13:15 Jak ocenić herbatę po liściu?
Podczas tego wykładu porozmawiamy o wróżeniu z liści, a dokładniej o tym, jak z samego suszu wywróżyć jakość herbaty. Pochylimy się nisko nad każdym listkiem, nauczymy rozpoznawać oznaki tak doskonałości jak i niedbalstwa, ponieważ po kształcie i rozmiarze liścia, po jego kolorze, nawet po samej łodyżce można wywnioskować bardzo wiele. Przy okazji porozmawiamy trochę o tym, co na jakość herbaty wpływa, na co warto zwracać uwagę kupując herbatę i czego oczekiwać od jej sprzedawców. Ostatecznie jednak prawdziwą próbą herbaty jest smak jej naparu i mam nadzieję zweryfikować nasze wrażenia podczas towarzyszącej wykładowi degustacji.
Wykład poprowadzi Antoni Kaluta.
13:30 – 14:30 Szczerze o zaufaniu do herbaty.
Na tym spotkaniu będzie można szczerze porozmawiać o tym z czego się składa zaufanie do herbaty, co my wiemy i co my chcemy wiedzieć o niej, co w tych informacjach jest wiedzą krytyczną i co dodatkową? To szczere zaproszenie do rozmowy o herbacie przy herbacie.
Wykład poprowadzi Murat Kornaev.
14:45 – 15:45 A bug that created its own tea – Jacobiasca Formosana / Owad, który stworzył własną herbatę – Jacobiasca Formosana (wykład w języku angielskim z tłumaczeniem).
Once regarded as the pest that ruined tea farms, the small green leafhopper is now revered in Taiwan. This is but one of many steps in the country’s pursuit of sustainable tea farming. Let us explore how Taiwanese society aims to make tea farming sustainable from an ecological, economic and human perspective.
Kiedyś uważany za szkodnika niszczącego plantacje herbaciane, teraz mały zielony konik polny czczony na Tajwanie. To tylko jeden z wielu kroków do zrównoważonego rozwoju uprawy herbaty. Podczas wykładu przyjrzymy się jak tajwańskie społeczeństwo dąży do zrównoważonej uprawy herbaty z perspektywy ekologicznej, ekonomicznej i społecznej.
Wykład poprowadzi Ilya Averyanov.
SALA WARSZTATOWA I
11:00 – 12:30 Produkcja herbaty i co w niej trudnego? Degustacja sześciu kolorów herbaty dla początkujących.
Jeśli zastanawiało Cię, czym różni się herbata zielona od czarnej, albo nigdy jeszcze nie miał_ś okazji spróbować żółtej, ta degustacja jest dla Ciebie! Poznasz proces wytwarzania każdego z sześciu chińskich kolorów herbaty, a także dowiesz się, co czyni produkcję herbaty tak wymagającą sztuką! Porównamy także herbaty dobrej jakości z tymi z nieco niższej półki, a podczas degustacji sporządzisz notatkę z doznaniami sensorycznymi.
Maksymalna liczba uczestników: 10 osób
Brak zapisów – decyduje kolejność pojawienia się na warsztacie.
Warsztat poprowadzi Dominik Waberski.
12:45 – 13:45 Herbata Gaba teoria i praktyka.
Na warsztatach porozmawiamy o tym czym tak naprawdę jest herbata Gaba, w jaki sposób się ją produkuje i o potencjalnych wartościach płynących z picia herbaty Gaba. Oczywiście na samym teoretyzowaniu nie poprzestaniemy i międzyczasie wypijemy parę różnych Gab 🙂
Maksymalna liczba uczestników: 12 osób
Brak zapisów – decyduje kolejność pojawienia się na warsztacie.
Warsztat poprowadzi Krzysztof Przesmycki.
14:30 – 15:30 Wprowadzenie do zielonych herbat: historia, produkcja w różnych regionach.
W trakcie warsztatów poznamy tajniki herbat zielonych. Zagłębimy się w bogatą historię, metody produkcji oraz wyjątkowe regiony, z których one pochodzą. Opowieść zostanie połączona z praktyczną degustacją różnych rodzajów zielonej herbaty. Warsztaty będą okazją zdobycia wiedzy umożliwiającej świadomy wybór i cieszenie się smakiem zielonej herbaty.
Maksymalna liczba uczestników: 8 osób
Brak zapisów – decyduje kolejność pojawienia się na warsztacie.
Warsztat poprowadzi Andrzej Kokosza.
SALA WARSZTATOWA II
12:00 – 13:00 Dlaczego czarna a nie zielona?
W Europie zdecydowana większość pitej herbaty to herbata czarna. Jak do tego doszło skoro większość dostarczanej do Europy herbaty pochodzi z Chinach i Japonii, a tam dominuje produkcja herbaty zielonej? Czyż nie łatwiej więc byłoby tamtejszym producentom po prostu sprzedawać nam tę samą herbatę, którą produkują na rodzimy rynek, skoro jest ona całkiem dobrą jakościowo herbatą? Odpowiedź tkwi w historii handlu herbatą – w odległości i technologii, a także w wygodzie i jakości herbaty.
Zapraszamy na wykład poświęcony historii herbaty oraz handlu między dwoma światami – Wschodem i Zachodem.
Brak zapisów – decyduje kolejność pojawienia się na wykładzie.
Limit osób: pojemność sali.
Warsztat poprowadzi Wojtek Dąbek.
13:45 – 15:15 Ziołowe obrazy z herbacianymi akcentami – warsztat plastyczny dla dzieci od 5 lat.
Zapraszamy na warsztat, gdzie uczestnicy będą mogli wykonać ziołowe obrazy z herbacianymi akcentami. Herbaciane utensylia narysowane na kartkach wykleimy pięknymi kolorowymi ziołami co pozwoli stworzyć piękne herbaciane obrazy. Podczas warsztatów dzieci sensorycznie poznają wybrane zioła – ich zapachy, strukturę, kolory, i stworzą obrazy, które będą przedstawiać czarki, dzbanki, shiboridashi, kyusu i wiele innych herbacianych przyborów niezbędnych do zaparzenia dobrej herbaty.
Maksymalna liczba uczestników: 10 osób
Brak zapisów – decyduje kolejność pojawienia się na warsztacie.
Warsztat poprowadzi Ewa Komorowska.
STÓŁ POD CHMURKĄ
Stół Pod Chmurką to przestrzeń dla tych, którzy z jakichś względów nie chcą lub nie mogą uczestniczyć w spotkaniu przy herbacie na kocyku na trawie; miejsce, gdzie można się przysiąść i po prostu napić herbaty. Spotkania przy Stole Pod Chmurką będą miały luźną, towarzyską formę. Zapraszamy z własnymi czarkami lub innymi ulubionymi naczyniami do picia herbaty.
11:30 – 13:00 Odpocznij przy samowarze.
To spotkanie dla osób, które chcą poznać trochę kulturę herbaty z samowara oraz napić się takiej herbaty. Przy stole, na którym będzie królował samowar Alicja opowie o swojej fascynacji tym naczyniem do parzenia herbaty oraz zaparzy trzy rodzaje herbat czarnych. A Jolanta opowie trochę o historii samowara i przybliży jego kulturę. W Rosji, gdzie rozwinęła się kultura picia przy samowarze, takie spotkania zawsze miały luźny, towarzyski charakter – uczestniczący w nim ludzie pili herbatę, jedli, śmiali się i rozmawiali. Chcemy, aby stół z samowarem był dla Was przez chwilę takim miejscem, gdzie możecie usiąść i po prostu napić się herbaty, podzielić się swoją sympatią do herbaty, opowiedzieć o ulubionych naparach lub po prostu pomilczeć delektując się herbatą i szumem gotującej się w samowarze wody.
Spotkanie poprowadzi Alicja Tomaszewska oraz Jolanta Jona.
13:15 – 14:15 Różne oblicza herbaty
Podczas tego spotkania posmakujemy różnych herbat z różnych zakątków świata. Zanurzymy się w herbaciane nuty smakowe, odużymy zapachem, zachwycimy wyglądem liści i kolorem naparu. Podczas tych herbacianych eksploracji odwiedzimy Japonię, Koreę, Chiny, Nepal, Gruzję …
Spotkanie poprowadzi Martyna Kubiak.
WYSTAWA FOTOGRAFICZNA
Podczas eventu będzie otwarta wystawa fotograficzna towarzyszącą obchodzonemu przez nas Międzynarodowemu Dniu Herbaty. Zapraszamy serdecznie do odwiedzenia jej i przyjrzenia się z bliska ludziom, którzy dokładają wszelkich starań abyśmy mogli cieszyć się dobrą herbatą.
Aby przybliżyć Wam sylwetki uwiecznionych na fotografiach osób przygotowaliśmy też parzenie herbaty i opowieści:
13:30 – 14:15 Degustacja herbat cejlońskich, tajskich i japońskich. Opowiada Jolanta Jona
14:30 -15:15 Degustacja herbat nepalskich. Opowiada Agata Ożarowska.
KOCYKOWO CZYLI HERBACIARNIE W TERENIE
W pięknym i zielonym otoczeniu MDK1 niczym kwiaty na wiosnę zakwitną małe terenowe herbaciarnie. To punkty herbaciane w formie piknikowej na kocach, gdzie herbaciarze będą gospodarzami, poczęstują odwiedzających herbatą. Ilość takich punktów będzie zależeć od ilości zgłoszeń herbaciarzy.
Możesz dołączyć na 5 minut, możesz przesiedzieć tu cały Dzień Herbaty! Jeśli akurat czekasz na następny punkt programu – nie wahaj się, dołącz na jeden z kocyków herbacianych!
Herbaciarzu! Czy chcesz zaparzać na Kocykowie? Kliknij i poznaj szczegóły!
Jeśli chcesz podczas Dnia Herbaty otworzyć swoją mini herbaciarnię w terenie na godzinę lub dwie – daj znać na anna.brozyna@zaparzaj.pl. W terenowej herbaciarni możesz parzyć herbatę przyniesioną przez siebie lub wybraną z naszych herbat klubowych, dostępnych na miejscu.
Organizatorzy mogą udostępnić: dostęp do gorącej wody, czarek i termosów oraz koce na “założenie” własnej herbaciarni w terenie.
W mailu daj znać:
- w jakich godzinach chcesz przyjmować gości w swojej herbaciarni w terenie
- czy potrzebujesz czegoś od Organizatorów
Lista parzących i rozpiska herbaciarni w terenie zostanie opublikowana po zamknięciu zgłoszeń na ten punkt programu i będzie dostępna na miejscu.
Koordynatorką herbaciarni w terenie jest Ania Brożyna.
Link do wydarzenia na Facebooku – kliknij i sprawdź!
Kliknij i pobierz plakat wydarzenia do ściągnięcia!