Po Festiwalu nadszedł czas na rozwój i zgłębianie kolejnych tajników herbaty!
W naszym klubie herbaty regularnie organizujemy szkolenia wewnętrzne, które pozwalają nam nie tylko doskonalić umiejętności parzenia i degustacji, ale również pogłębiać wiedzę o historii, kulturze i różnorodności herbaty. Na przestrzeni ostatnich tygodni udało nam się zorganizować dwa spotkania w których wzięli udział Członkowie Stowarzyszenia.
Pierwsze spotkanie miało na celu zapoznanie się z mniej i bardziej znanymi herbatami z Japonii. Dzięki uprzejmości sklepu Yunomi.life spróbowaliśmy między innymi: 15 letniego oolonga japońskiego, fermentowanej herbaty z prefektury Ehime, zimowej Kyobanchy oraz herbaty wędzonej nad drewnem z japońskich sakur.
Dodatkowo porównaliśmy dwie herbaty sencha z prefektury Yame, ofiarowane nam przez Ushijima Sencha. Zdecydowanym faworytem została sencha z kultywaru Saemidori.
Drugie spotkanie poświęciliśmy na herbaty z Indii. Firma Okayti, która wspierała nas również podczas Festiwalu Herbaty Zaparzaj! pozwoliła nam na jedyną w swoim rodzaju degustacje tegorocznych herbat z ich ogrodów.
Przekrój herbat był niesamowity i dzięki temu każdy z nas znalazł tam herbatę odpowiednią dla siebie.
To wszystko było możliwe dzięki Stowarzyszeniu Centrum Promocji i Rozwoju Inicjatyw Obywatelskich PISOP, które zapewniło nam miejsce na przeprowadzenie obydwu szkoleń. Serdecznie dziękujemy!
Ps. Stowarzyszenie pracuje prężnie przez cały rok i już niedługo podzielimy się szczegółami dotyczącymi wydarzenia, które odbędzie się w grudniu!