Program Zaparzaj! 2025 – lista dla mobilnych

Sobota 13 września 2025

Słodownia sala główna

  • Matcha boom, deep problems (EN)

    Areek Rishe Tea

  • Wiedza o wodzie i jej roli w parzeniu herbaty

    Eliza Morawska (BRITA Polska)

  • Wernisaż wystawy Głębiej w Ceramikę

    Katarzyna Poniecka (Gliniana Kula)

  • Spotkanie z producentem herbaty matcha – Q&A i samodzielne mielenie!

    Dominik Waberski (Zaparzaj!), Seigo Kondo

  • What is exquisite tea – secret behind the manufacturing process

    Praveen Sirivi (TeaGardenia)

Słodownia sala ceglana

  • Kombucha – tajemnice, fakty i mity

    Laura Mochalska

  • Wietnam – kraj o niespotykanej bogatej kulturze herbaty

    Robert Tomczyk

  • The colors of Japanese tea: rarities and specialties (EN)

    Antonella Teolato

  • Czarka tajemnic

    Małgorzata Dawidowska-Kaliś (Five o’clock)

  • Różne oblicza Tie Guan Yin – moderowana degustacja

    Wojciech Woźniak (thetea.pl)

Słodownia sala boczna

  • Co ma wspólnego Earl Grey i disco polo?

    Magdalena Bożek

  • Puerh tea, a temporal experience (EN)

    Olivier Schneider

  • Puerh tea, a temporal experience (EN)

    Olivier Schneider

  • Herbata a dieta

    Ewa Komorowska (Zaparzaj!)

  • Gyokuro masterclass (EN)

    Areek Rishe Tea

  • Brew the rare and extraordinary teas with Praveen Sirvi

    Praveen Sirvi (TeaGardenia) and Anna Kozłowska (Zaparzaj!)

  • Sound&Sip – koncert mis nepalskich i medytacyjna ceremonia herbaty

    Monika Orowiecka

Namiot warsztatowy

  • Dwa kolory, dwie czarki – warsztaty ceramiczne

    Alicja Marusiak

  • Własnoręczna makrama na termos lub butelkę

    Hannah Taylor

  • Invitation to chaji – the climax of chadō (EN)

    Yukiko Okuno (Kitsutsuki)

  • Degustacja różnorodnych herbat oolong z Czajowni

    Piotr Mońka (Czajownia)

Namiot artystyczny

  • Dorayaki – japoński deser na Twoich oczach

    Natalia Siwecka

  • Karaage na dwa sposoby – japońska uczta

    Natalia Siwecka

  • Barwienie tkanin metodą "dirty pot"

    Oksana Neczytajło

  • Herbaty utleniane z liści drzew

    Kamil Orłowski

Namiot medytacyjny

  • Zielona Korea – Wstęp do koreańskich zielonych herbat

    Martyna Kubiak (Zaparzaj!)

  • Zielona Korea – Wstęp do koreańskich zielonych herbat

    Martyna Kubiak (Zaparzaj!)

  • Chińska Metoda Gongfu Cha – warsztaty dla początkujących od podstaw

    Miłosz Koźbiał, Dagmara Kowalek

  • Podróż śladami chińskiej herbaty

    Łukasz Ślazyk

  • Shizuku-cha – Sztuka Parzenia Yame Dentō Hon Gyokuro

    Martyna Kubiak (Zaparzaj!)

  • Łyk Ciszy – podróż w głąb siebie

    Kamila i Łukasz Drężek (Łyk Ciszy)

Pod drzewem

  • Czwarty ekspercki quiz herbaciany!

    Antoni Kaluta (Teasome.pl)

Polana

  • Warsztaty tai chi

    Michał Samcik

Herbaciarnie w terenie

  • Japonia w terenie! – Herbaty Ikedoki

    Marta Skorupska (Ikedoki)

  • Zaparzaj! w Sieci – na kocykach!

    Krzysztof Przesmycki (Zaparzaj!)

Niedziela 14września 2025

Słodownia sala główna

  • Sustainability of Darjeeling tea garden (EN)

    Okayti

  • Herbata – smak zen i nie tylko. O filozofii i symbolach na drodze herbaty

    Monika Orowiecka

  • Podróż po japońskich zakątkach ceramicznych – przedstawienie stylów ceramicznych z trzech regionów Japonii

    Małgorzata Korczak-Sulińska

  • Czarka pełna DOBROSTANU? – dyskusja o herbacie i naszej psychice

    Agata Ożarowska (Zaparzaj!)

  • Konopie bez tabu — relaks i zdrowie z natury

    Bartosz Langa

  • ADHD herbatą lecz!

    Cezary Ciszewski (ADHD Underground)

  • Relacja z wyprawy do Azji południowo-wschodniej 2025

    Dawid Tomalak

Słodownia sala ceglana

  • Bashu Chadao – syczuańska droga herbaty

    Agata Chyla (Herbaciarium)

  • Turystyka herbaciana – Japonia i inne kraje Azji Wschodniej – Chiny, Wietnam, Korea

    Robert Tomczyk

  • Tea Production Workshops in Georgia – make your own tea!

    Petr Sič (Sičaj), Krzysztof Przesmycki (Zaparzaj!), Bartłomiej Zduńczyk (AromatyHerbaty)

  • Degustacja herbat japońskich z kilku regionów Kyushu

    Małgorzata Korczak-Sulińska (Nagomi.pl)

  • Japońska sztuka herbaty Chanoyu – pokaz formy bon tate mae (盆点前)

    Ivan Sitsko (Zielonaiczarna.pl)

Słodownia sala boczna

  • Smak i jego głębie, degustacja herbat pu-erh z lat 90 XX wieku

    Michał Królikowski (puerh.pl)

  • Gohei waraji mochi – japońskie przekąski z okresu Edo

    Karolina Tamioła (zmienkarme.pl)

  • Matcha Bezceremonialnie – wykład i degustacja

    Antoni Kaluta (Teasome.pl)

  • Woda i herbata

    Małgorzata Grunduls (HerbatyCzas.pl)

  • Wielka degustacja Yabao!

    Daniel Oatt

  • Jak woda wpływa na smak

    Kuba Kalusiński (Guestcoffee.pl)

Namiot warsztatowy

  • Japanese Tea Ceremony

    Antonella Teolato, Alberto Pomiato

  • Japanese Tea Experience – Matcha Tasting (EN)

    Antonella Teolato, Alberto Pomiato

  • Japanese Tea Experience – Matcha Tasting (EN)

    Antonella Teolato, Alberto Pomiato

  • Japanese Tea Experience – Matcha Tasting (EN)

    Antonella Teolato, Alberto Pomiato

  • The World of GABA Tea (EN)

    XianCha Tea

  • Chemia aromatu herbaty

    Rafał Przybylok (Czajnikowy.pl)

Namiot artystyczny

  • Malowanie Kobaltem – warsztaty z malowania podszkliwną farbą kobaltową na ceramice

    Alicja Marusiak

  • Herbatą przy herbacie – herbaciane akwarele

    Wiktoria Księżak (Zaparzaj!)

  • Opowiedz o herbacie w technice kolażu – warsztat twórczy

    Monika Sternik (@monsternik_collage) & Łyk Ciszy (Kamila i Łukasz Drężek)

Namiot medytacyjny

  • Moc ziół w codziennym życiu

    Maria Jurasz (gaiwanherbaty.pl)

  • Oddychaj głębiej

    Ewa Komorowska (Zaparzaj!), Agata Karlińska

  • Wprowadzenie do sześciu kolorów herbaty dla początkujących herbaciarzy

    Dominik Waberski (Zaparzaj!)

  • Herbaciana medytacja – podróż do chińskiej świątyni WuYi

    Wojciech Dąbek (Zaparzaj!)

  • Herbaciana medytacja – podróż do chińskiej świątyni WuYi

    Wojciech Dąbek (Zaparzaj!)

  • Karakorum TEA Way

    Agata Ożarowska (Zaparzaj!)

Pod drzewem

  • Szydełkowy woreczek na gaiwan lub czarkę

    Hannah Taylor (Zaparzaj!)

  • Popołudnie z Japonią – literatura, kultura, smaki – Wydawnictwo Karakter i Kirin

Polana

  • Karate seminar – through respiration to balance (EN)

    Alberto Pomiato

Herbaciarnie w terenie

  • Poznaj głębiej Klub Herbaty Zaparzaj!

    Anna Brożyna (Zaparzaj!), Jolanta Jona (Zaparzaj!)

  • O herbacianych podróżach na kocach…

  • Poznaj Warszawską Społeczność Herbacianą

    Karolina Remisz

  • Degustacja herbaty z Ogrodu Okayti w Darjeeling

    Anna Kozłowska (Zaparzaj!)

  • Spotkanie z Rafałem Przybylokiem

    Rafał Przybylok (Czajnikowy.pl)

  • Japonia w terenie! – Herbaty Ikedoki

    Marta Skorupska (Ikedoki)